In Amstelveen zijn talrijke platte daken geschikt voor zonnepanelen.
In Amstelveen zijn talrijke platte daken geschikt voor zonnepanelen. Pixabay

Raad wil unaniem meer zonnepanelen op bedrijfsdaken

28 mei 2020 om 09:45 Politiek

AMSTELVEEN Amstelveen heeft beperkte alternatieve energiebronnen, maar de raad wil in ieder geval de mogelijkheden van zonne-energie maximaal benutten. De raad nam woensdagavond unaniem een motie aan van het CDA om het college aan te sporen zonnepanelen op daken van bedrijven, appartementencomplexen en maatschappelijke instellingen te stimuleren.


Volgens CDA-fractieleider Pier Rienks wordt in Amstelveen tot dusver te weinig gedaan aan zonne-energie en loopt het achter op andere gemeenten in Noord-Holland. “Amstelveen heeft zich echter gecommitteerd aan een verviervoudiging van het opwekken van duurzame energie in 2030. Omdat we Amstelveen niet vol kunnen zetten met windmolens, moeten we vooral slim omgaan met zonne-energie. Dertig procent van alle bedrijfsdaken in Amstelveen is daarvoor geschikt, oftewel 33 hectare. Daarvan wordt echter nog maar twaalf procent benut voor zonnepanelen.”


NIEUWE DAKEN Rienks wilde bovendien dat de gemeente bij nieuwe bedrijfsgebouwen, zoals bijvoorbeeld op het nieuwe bedrijventerrein Amstelveen-Zuid, met de eigenaren overlegt om alle daken geschikt te maken voor zonnepanelen. “Zij moeten bovendien gestimuleerd worden meer panelen te plaatsen dan zij nodig hebben voor hun eigen energiebehoefte, zodat ook particulieren die op hun eigen dak geen panelen kunnen plaatsen, stroom kunnen gebruiken die op bedrijfsdaken wordt opgewekt. Inwoners kunnen dan bijvoorbeeld middels een coöperatie participeren in dergelijke zonne-energieprojecten.” De motie riep het college op vraag en aanbod bij elkaar te brengen, aarzelingen bij bedrijven weg te nemen en obstakels uit de weg te ruimen. Begin 2021 verwacht de raad voorstellen van het college.


NIET INNOVATIEF Opmerkelijk was dat het meeste gesputter tegen de motie kwam van GroenLinks. Raadslid Cheimaa Aouni zei dat haar partij ‘ontzettend enthousiast’ is over alle initiatieven op het gebied van duurzame energie, maar zij vond de CDA-motie ‘weinig creatief en innovatief’. Ze vroeg zich af of de motie iets toevoegde aan een in 2015 aangenomen motie van vergelijkbare strekking. Rienks wees erop dat de resultaten van de motie van 2015 tegenvallen: “Onze nieuwe motie is niet bedoeld om innovatief te zijn, maar als steun in de rug om bestaande mogelijkheden goed aan te wenden.” GroenLinks stemde uiteindelijk wel vóór de motie.
Volgens milieuwethouder Floor Gordon sluit de motie naadloos aan op waar het college al mee bezig is. “Het college ziet zonne-energie als een speerpunt voor de komende jaren. Eind dit jaar komt er een plan van aanpak voor zonnepanelen. Energiecoöperaties steunen wij van harte. Zo biedt het gemeentelijke duurzaamheidsfonds de mogelijkheid initiatieven te subsidiëren.” Gordon wees op reeds gerealiseerde projecten aan de Johannes Calvijnlaan en op het dorpshuis in Nes aan de Amstel.


DOORN IN HET OOG De wethouder zei verder dat het haar een doorn in het oog is dat bedrijfsdaken tot nu toe grotendeels onbenut blijven: “Dat komt door terughoudendheid van bedrijven en doordat de constructie van de daken niet altijd toelaat zonnepanelen te plaatsen. Landelijk wordt eraan gewerkt zonnepanelen op nieuwe bedrijfsdaken zelfs te verplichten.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie