Media-wethouder Rob Ellermeijer voor de microfoon van RTV Amstelveen.
Media-wethouder Rob Ellermeijer voor de microfoon van RTV Amstelveen. RTVA

RTV Amstelveen en NH Nieuws presenteren bedrijfsplan voor samenwerking

25 mei 2020 om 16:20 Overig

AMSTELVEEN De lokale en provinciale omroepen RTV Amstelveen en NH Nieuws hebben een bedrijfsplan gepresenteerd voor samenwerking bij de lokale nieuwsvoorziening. Dat moet onder de merknaam AmstelNieuws gestalte gaan krijgen.  De twee omroepen tekenden in december al een samenwerkingsovereenkomst, maar de samenwerking staat vanwege tekort aan financiële middelen bij RTV Amstelveen nog in de kinderschoenen. De lokale omroep hoopt met het bedrijfsplan in aanmerking te komen voor extra financiële steun van de gemeente.

De lokale omroep kreeg daar eerder niet de handen voor op elkaar bij het college van B en W. Het college had samenwerking weliswaar als eis gesteld voor extra financiële steun, maar vond de eerder daarvoor gepresenteerd plannen teleurstellend. Volgens wethouder Rob Ellermeijer (Media) ging het daarbij vooral over journalistieke en redactionele aspecten. Zaken als techniek, personeel, huisvesting en bedrijfsvoering waren volgens hem onvoldoende uitgewerkt. 

SOLIDE FUNDAMENT Omdat in de ogen van de wethouder een solide fundament voor samenwerking ontbrak, was er daarmee volgens hem voor de gemeente geen grondslag voor investeringen in de omroep boven het strikt noodzakelijke. Hij stelde voor om de subsidie van 145.00 euro die RTVA in 2018 en 2019 ontving per 1 maart 2020 terug te brengen naar het wettelijk voorgeschreven minimum van 84.900 euro. Dat terwijl de lokale omroep had aangegeven meer dan twee ton nodig te hebben. De gemeenteraad riep de wethouder eind januari op om de omroep vier maanden extra tijd te gunnen om de samenwerking verder uit te werken. 

GELIJKWAARDIGE PARTNERS Dat heeft geresulteerd in het bedrijfsplan dat nu aan de leden van de gemeenteraad is gestuurd. Daarin geeft RTV Amstelveen aan een bijdrage van minimaal 235.000 euro per jaar nodig te hebben. Alleen met dergelijke steun kan de lokale omroep een evenredig aandeel qua menskracht leveren (en diverse vaste en andere overige kosten dekken). Dat evenredige aandeel is van belang omdat NH Media en RTVA uitgaan van samenwerking van twee gelijkwaardige partners. Bij de realisatie van AmstelNieuws levert NH Media een bijdrage in de vorm van menskracht, begeleiding/coaching en (technische) ondersteuning die een waarde van 270.000 euro op jaarbasis vertegenwoordigt. Om het samenwerkingsplan uit te kunnen voeren is RTV Amstelveen daarom in de begroting uitgegaan van een bijdrage van de gemeente aan AmstelNieuws/RTVA van 235.000 euro in 2021 en volgende jaren. 

IN NATURA Op dit moment heeft RTVA de ambities voor 2020 op verzoek van de gemeente bijgesteld tot de gemeentelijke bijdrage van 145.000 euro. 'Daarmee kunnen we voorzien in de basis voor een lokale omroep (qua huisvesting, techniek en dergelijke) en circa 1 full time professionele redacteur/verslaggever. Qua uitgaven komt dit bedrag neer op iets meer dan de helft van hetgeen NH Media in natura in AmstelNieuws investeert.' De door RTVA aan de gemeente gevraagde extra bijdrage kan geheel besteed worden aan extra professionele journalisten. 

LOKALE NIEUWSVOORZIENING Roel Smit, waarnemend voorzitter van RTVA, wijst er in een toelichting op het bedrijfsplan op dat het primaire doel van de vernieuwde lokale omroep een betere nieuwsvoorziening in Amstelveen is. 'AmstelNieuws is de naam die straks wordt gebruikt voor internet, radio en tv van de vernieuwde omroep. We blijven dus, naast internet en sociale media, wel degelijk actief op radio en televisie om alle Amstelveners te kunnen bedienen. De bulletins die we daarvoor maken zijn afgeleid van hetgeen we online doen. Het is een werkwijze die NH Media al geruime tijd met succes hanteert.'

HUISVESTING Op het gebied van huisvesting geeft Smit aan dat RTV Amstelveen open staat voor alle nieuwe mogelijkheden, behalve voor huisvesting bij NH Media in Amsterdam. ''Beide partijen voelen daar niet voor en het zou ook niet goed zijn voor de ook door uw raad gewenste lokale verankering van de vernieuwde lokale omroep.' De omroep is nu gevestigd aan Orion 19B. 'Dat is een goede locatie voor de huisvesting van de studio en de redactie van AmstelNieuws. De gemeente heeft op termijn (welke termijn is ons niet duidelijk geworden)echter andere plannen met deze locatie, zo is de afgelopen maanden gebleken. Van de zijde van de gemeente kwam de suggestie uit te kijken naar een andere plek voor redactie en studio. De gemeente vindt een plek in het Stadshart meer geschikt voor de vernieuwde omroep,'' aldus het gezamenlijke bedrijfsplan van RTVA en NH Nieuws. Het bestuur van RTVA heeft in dit kader onder meer oriënterende gesprekken gevoerd met onder meer Platform C en de bibliotheek. Beide aan het Stadsplein gevestigde instellingen gaven volgens het omroep-bestuur aan het (op termijn) een interessante optie te vinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie