Na twee maanden te zijn gesloten gaat de schouwburg vanaf 1 juni weer films draaien.
Na twee maanden te zijn gesloten gaat de schouwburg vanaf 1 juni weer films draaien. Lotte van den Berg

‘Ik mis mijn barretje gewoon, de gezelligheid’

25 mei 2020 om 10:00 Overig

AMSTELVEEN Door het coronavirus heeft de culturele sector het zwaar te verduren. Zo ook de schouwburg in Amstelveen. De medewerkers van de horeca hadden hierdoor de afgelopen tijd geen werk wat als een klap aankwam. Na twee maanden te zijn gesloten gaat de schouwburg vanaf 1 juni weer films draaien. Doordat het enkel films zijn zullen lang niet alle medewerkers kunnen werken de komende tijd. Hoe ervaren zij deze crisis en wat missen zij nou het meest? Wij vroegen het drie horecamedewerkers van de Schouwburg Amstelveen.

Yolanda Vermeulen is al jaren werkzaam voor de schouwburg en hoorde door de persconferentie van 12 maart dat de schouwburg dicht moest. "Ik was echt een beetje paniekerig, ik dacht echt ik ben mijn baan kwijt, en hoe moet dat dan ooit weer met 600 man in de zaal, hoe dan?" Via e-mails en telefonisch contact werd iedereen op de hoogte gehouden door de leidinggevende maar ook voor hun was alles nog onzeker. "Eerst waren die vrije dagen wel lekker, maar na twee weken was het niet meer leuk. Ik mis het onder de mensen zijn en mijn barretje gewoon, de gezelligheid. En mijn collega’s natuurlijk, het is zo’n leuke ploeg om mee te werken! Je realiseert je echt wat voor leuke baan het is en hoe erg je het gaat missen."

"Ik dacht meteen aan het financiële plaatje. Ik werk 3 à 4 avonden in de week en opeens valt dat weg. Ik maakte me echt een beetje zorgen. Gelukkig was de schouwburg heel begripvol en kwam er zelfs een regeling dat we toch elke maand salaris kregen", aldus Lawrence Prins.

FILMS Vanaf 1 juni gaat de schouwburg weer open voor maximaal dertig mensen om films te draaien. Doordat het vooralsnog alleen films zijn en maar dertig bezoekers, kunnen niet alle medewerkers worden ingeroosterd. "Daardoor kan ik veel minder uren maken. Ik ben heel benieuwd hoe dat in de toekomst zal verlopen", aldus Lawrence.
Ook Sezen Tuvay mist het sociale aspect van haar werk: "Ja, dat viel in één klap weg. De band die we met elkaar hebben is zo leuk, dat mis ik echt."

HOOP Sezen heeft een spaarrekening waardoor ze niet gelijk in de financiële problemen zat maar heeft voor de zekerheid toch een ander baantje gezocht. "Ik ben ergens anders gaan werken omdat ik geen idee had hoelang het nog zou duren. Ik heb voor september pas weer een beetje hoop. 

De band die we met elkaar hebben is zo leuk, dat mis ik echt

Na de zomer zullen er vast weer nieuwe ontwikkelingen zijn. Je gaat naar de schouwburg voor de experience, het samen zijn, wat drinken. Dat is nu zo anders, ik ben echt benieuwd hoe dat er gaat uitzien", aldus Sezen.

TOEKOMST Yolanda: "Ik hou mijn hart vast voor de toekomst, ik zie het nog wel voor me dat je het publiek op anderhalve meter kan plaatsen maar de mensen op het toneel en de techniek, hoe gaan ze dat dan doen? Dat vraag ik me echt af."
Hoe de toekomst eruit gaat zien is voor iedereen nog onzeker. Langzaamaan kunnen theaters kleine stappen zetten waardoor we elkaar weer op een misschien wat andere, maar veilige manier kunnen ontmoeten.

Lotte van den Berg

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie