Opening van 't eerste huisje bij 't Huis aan de Poel
Opening van 't eerste huisje bij 't Huis aan de Poel Joëlle Elleswijk

Amstelveense Lionsclub bouwt bezoekershuisjes voor bewoners verpleeghuizen.

20 mei 2020 om 20:48 Corona Deel je nieuws

Al wekenlang kunnen ze elkaar niet in levende lijve zien. Wel zwaaien vanuit het raam op de derde etage, maar door haar slechte ogen kan ze dat bijna niet zien. Videobellen doet ze wel regelmatig, maar alleen als iemand van de zorg haar kan helpen. Zelf snapt ze niets van die tablet. Gelukkig was daar vorige week eindelijk een lichtpuntje in deze verschrikkelijke corona-crisis. In een prachtig, sfeervol houten huisje kon zij haar familie eindelijk weer zien. Met hen praten en met hun handen tegen het plastic scherm konden zij elkaar bijna aanraken..

Toen de Amstelveense Lionsclub ‘De Amstel’ in april bij de verpleeghuizen van Brentano langs kwam om bewoners met narcissen een hart onder de riem te steken, werden de leden geraakt door de verhalen van de bewoners. Velen kennen zij van de jaarlijkse Artis-uitstapjes die de Lions voor de verpleeghuizen organiseren. De hartverwarmende reacties van bewoners op de paasactie, zette de club aan om een nieuw project op te zetten: ‘Ons Open Huis’, speciale tuinhuisjes om ontmoetingen tussen bewoners van verpleeghuizen en familie op een veilige manier mogelijk te maken.

Er was geen tijd voor sponsoracties, dus financierde de club uit eigen middelen vier houten tuinhuisjes om bij de vier verpleeghuizen van Brentano tegen de gevels te plaatsen. Zo kunnen de bewoners op 1,5 meter afstand, met een scherm tussen beiden, met familie in de aanbouwhuisjes praten.

Op 8 mei gingen drie bouwploegen aan de slag om de vier huisjes in elkaar te zetten. Vrijwilligers van de Belklus kwamen samen met leden van de Roeivereniging ’t Juiste Tuig helpen met bouwen. Het bleek een forse klus te zijn, maar met vereende krachten werden de vier huisjes in ruim drie dagen in elkaar gezet. Aan elk detail werd gedacht; een mooie vloer, schilderijen aan de muur, verlichting.

Op woensdag 13 mei werd bij ’t Huis aan de Poel het eerste huisje officieel geopend door Lies Zuidema, bestuurder van Brentano. De volgende dag vonden de eerste bezoeken plaats en bewoners, familie en zorgpersoneel reageerden enthousiast!

Inmiddels zijn alle huisjes in gebruik genomen en komt er een einde aan weken van elkaar niet zien. De omhelzing of kus laat nog even op zich wachten, maar elkaar weer aankijken en met elkaar praten (zonder telefoon) is een eerste stap!

Als u de Lions en dit project wilt steunen kunt u een bijdrage storten op bankrekening: NL47ABNA0473043300, t.n.v. Stichting Lionsclub De Amstel, o.v.v. ‘Ons Open Huis’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie