Het college doet er alles aan om de cultuursector te ondersteunen.
Het college doet er alles aan om de cultuursector te ondersteunen. Robin Utrecht

College: Flexibel cultuurbeleid moet sector overeind houden

20 mei 2020 om 13:00 Overig

AMSTELVEEN De culturele sector heeft het momenteel zwaar te verduren. En ook als de crisis voorbij is vraagt de anderhalvemetersamenleving om langdurige (fysieke) aanpassingen in de bedrijfsvoering. Het college van B en W gaat daarom veranderingen in het cultuurbeleid aanbrengen om de sector op de korte én lange termijn op de juiste manier te kunnen ondersteunen.

Omdat de effecten van de coronacrisis nog niet in kaart te brengen zijn, onduidelijk is hoelang de rijksmaatregelen van kracht blijven en wat voor impact de anderhalvemetersamenleving precies gaat hebben, is het belangrijk om prioriteiten te stellen en deze gaandeweg te wijzigen als dit nodig is. Hier houdt het college rekening mee bij de uitvoering van de Cultuuragenda 2020-2024. Zij heeft dinsdag de nieuwe planning voor het uitvoeren van acties uit de Cultuuragenda voor de komende twee jaar aan de gemeenteraad gestuurd. Echter onder voorbehoud van de gevolgen van de coronacrisis. Mochten de effecten en maatregelen lange tijd aanhouden, dan kan dit ook betekenen dat acties en beleidsspeerpunten aangepast of geschrapt moeten worden.

FLEXIBILITEIT “We willen er alles aan doen om de cultuursector overeind te houden”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Kunst is erg belangrijk voor een samenleving. Kunst inspireert, geeft kleur aan het leven en zet aan tot nadenken. Het zorgt voor verbinding en stimuleert het vrije denken. Dit laatste zien we nu ook gebeuren. Instellingen en individuele kunstenaars bedenken creatieve oplossingen om kunst en cultuur bij de mensen thuis te krijgen nu wij aan huis gebonden zijn. Zo is de bibliotheek een afhaalservice begonnen, geeft het Cobra Museum virtuele rondleidingen en wil de schouwburg vanaf juni met filmvoorstellingen voor een klein publiek beginnen als er maximaal 30 bezoekers naar binnen mogen. De sector moet in oplossingen denken en doet dit ook, en wij als college ook. Daarom bekijken we waar we ons cultuurbeleid moeten aanpassen en welke prioriteiten we moeten stellen.”

SAMENWERKEN Omdat de problemen niet alleen in Amstelveen spelen maar regionaal en landelijk zijn, werkt het college samen met andere gemeenten. “We zijn met andere gemeenten in overleg om te kijken of we samen kunnen optrekken richting Den Haag”, gaat wethouder Herbert Raat verder. “Ook praten we met partijen zoals de provincie en omliggende gemeenten. Wij doen er alles aan om de sector te ondersteunen en vragen op onze beurt aan hen om te kijken wat zij terug kunnen doen voor Amstelveen en de Amstelveners. Een goed voorbeeld is het Amsterdamse Bostheater dat heeft aangegeven een voorstelling te willen geven voor medewerkers met cruciale beroepen, zoals zorgmedewerkers en vakkenvullers.”

UITVOERINGSAGENDA Het is niet duidelijk wat de komende maanden gaan brengen, daarom is het belangrijk om flexibel te zijn bij de uitvoering van de Cultuuragenda.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie