Burgemeester Tjapko Poppens in gesprek met interviewer Frans Huissen.
Burgemeester Tjapko Poppens in gesprek met interviewer Frans Huissen. Naomi Heidinga

Tjapko Poppens: ‘Ik kijk weer uit naar direct contact’

19 mei 2020 om 10:25 Overig

AMSTELVEEN Afgelopen maandag was burgemeester Tjapko Poppens te gast bij AmstelveenSpreekt tijdens een live uitzending van talkshow BV Amstelveen. Host Frans Huissen interviewde hem in boekhandel Venstra over zijn eerste jaar als burgervader en de coronacrisis. “Het directe contact met mensen en organisaties, daar kijk ik enorm naar uit. Het gaat nu allemaal digitaal, op afstand, terwijl ik normaal zoveel mensen zie en spreek. Maar ik wil echt voorzichtig zijn met dat te zeggen, want er zijn mensen die met veel grotere problemen kampen.”

Poppens werd een jaar geleden geïnstalleerd als burgemeester van Amstelveen. Wat is hem – naast de onvermijdelijke coronacrisis - in dit jaar opgevallen? Poppens: “Het allerleukste van mijn werk is dat ik zoveel verschillende mensen ontmoet. Daar krijg ik echt heel veel energie van. Wat me bijvoorbeeld is bijgebleven is mijn ontmoeting met een 100-jarige oud-Amsterdammer, die op de grote vaart had gezeten. Hij woont al 80 jaar in Amstelveen en vertelde waarom hij Amstelveen zo mooi vindt. Of een gesprek met een meisje uit India dat hier al vele jaren woont. Die smeltkroes van culturen en van verschillende mensen, dat was voor mij ook een van de redenen om hier te solliciteren. Het internationale en de bedrijvigheid, daar is Amstelveen echt groot mee geworden denk ik. Toen ik vijftien jaar geleden bij de KLM werkte zag Amstelveen er anders uit. Nu is het dynamischer, er is meer reuring. En daarbij is het nog steeds groen, de kwaliteiten zijn gebleven. Als je naar de mensen kijkt in de coronatijd, dan merk ik dat er veel veerkracht is, er zijn veel initiatieven. Hoe wordt het draaglijk? Mensen proberen er het beste van te maken. En ze trekken zich op aan een beetje humor op straat.”

CULTUURLANDSCHAP Toch ontmoet Poppens nu voorzichtig wat meer inwoners ‘live’, althans zo bleek uit zijn laatste twitter-berichten, met foto’s van een rondleiding in het Dr. Jac. P.Thijssepark door Walter Busse, de voorman van de Amstelveense heemparken. Ook fietste Poppens vrijdag door de Bovenkerkerpolder en sprak daar met groot kenner van het cultuurlandschap, Peter van Schaik. De fietstocht van de burgemeester sloot mooi aan op een item tijdens de uitzending van BV Amstelveen over ‘De Boeren van Amstel’, een nieuw lokaal zuivelmerk van 21 melkveehouders uit het Amstelland die een eigen zuivelfabriek in Ouderkerk hebben opgericht. De 21 boeren zijn van mening dat melk direct van de boer veel beter smaakt. Bovendien wordt met hun melk niet honderden kilometers in tankwagens rondgereden en investeren ze zelfs een deel van de opbrengst in groenstroken voor weidevogels in de Bovenkerkerpolder. Poppens: “Als landbouw-econoom van huis uit spreekt mij dat natuurlijk enorm aan. Ik zou de Amstelveners willen aanmoedigen: vraag in je supermarkt naar lokale producten, want als de vraag er is, volgt het aanbod vanzelf.”

UITZENDING TERUGKIJKEN? De volledige uitzending van de talkshow met Tjapko Poppens is terug te kijken via www.amstelveenspreekt.nl/burgemeester met ook optredens van de Amstelveense harpiste Petra Rosa, stadsdominee Werner Pieterse en stadsdichter Matthijs den Hollander.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie