Luchtfoto van toekomstig bedrijventerrein Zuid.
Luchtfoto van toekomstig bedrijventerrein Zuid. Gemeente Amstelveen

Vrees voor verkeersdrukte rond nieuw bedrijventerrein

19 mei 2020 om 07:00 Economie

AMSTELVEEN De gemeenteraad is niet zonder zorgen over de verkeersontwikkeling rondom het nieuwe Bedrijven Terrein Amstelveen Zuid (BTAZ), ten westen van de Zijdelweg nabij Uithoorn. Dat bleek donderdagavond in een vergadering van de raadscommissie Ruimte, Wonen en Milieu (RWN).

Raadslid Pieter Monkelbaan (BBA) verwacht dat de ontwikkeling van het terrein gaat leiden tot meer (vracht)verkeer op met name de Zijdelweg en Bovenkerkerweg, oftewel de N521. Het noordelijk deel van de Bovenkerkerweg wordt verbreed. “Maar,” zo vroeg Monkelbaan zich af, “zou de N521 niet over de volle lengte verbreed moeten worden?” Hij bepleitte daar samen met de provincie Noord-Holland onderzoek naar te doen.”

DUURZAMER Lennart de Looze (GroenLinks) bleek geen voorstander van verbreding van de weg en vroeg zich af of het college geen duurzamer alternatieven in gedachten heeft, bijvoorbeeld een vrije busbaan. Arnout van den Bosch (PvdA) vond een bedrijventerrein dat alleen per auto bereikbaar is niet meer van deze tijd en vond de gehanteerde parkeernorm van 1,0 auto per woning aan de hoge kant. “Past dat nog wel in 2020?” vroeg hij zich af. “Kan die norm naar beneden als er bijvoorbeeld een halte van de Uithoornlijn komt?”

Op dit moment is er nog niet voorzien in een tramhalte. D66-raadslid Tawros Aslanjan kondigde een motie aan om daar alsnog voor te gaan zorgen. Patrick Adriaans (SP) stelde voor het gebied al in een vroeg stadium goed te ontsluiten met openbaar vervoer. “Dat moeten we niet pas doen als het bedrijventerrein er al ligt, want dan raken de mensen er aan gewend met de auto te komen en stappen ze niet gauw meer over op het openbaar vervoer.”

WETHOUDER Wethouder Floor Gordon steunt de motie van haar D66-partijgenoot Aslanjan. “Verder zijn we als gemeente in gesprek met de provincie over hoe het verder moet met de N521. Onderzoeken wijzen niet uit dat deze over de hele lengte verbreed hoeft te worden, maar we hebben er wel aandacht voor, mede met het oog op de ontsluiting van de nieuwe woonwijk De Scheg.”

Diverse fracties vroegen zich af of Uithoornaars wel blij zijn met een bedrijventerrein zo vlak voor hun deur. Volgens Gordon is er regelmatig contact met de wethouder in Uithoorn en ook met het buurtbeheer van de Uithoornse wijk Legmeer. “Op basis van gesprekken zijn er aanpassingen gedaan aan de groenstrook die wij willen aanleggen langs het bedrijventerrein. Daar zijn ze in Uithoorn tot nu toe tevreden over.”

RECESSIE En dan is er nog de vraag hoe zinvol een nieuw bedrijventerrein is nu er een grote recessie wordt verwacht. “De gevolgen van corona zijn nog niet duidelijk,” erkende wethouder Gordon. “Maar het is wel goed om in tijden dat het minder gaat voorbereidingen te treffen voor wanneer het wel goed gaat. De crisis kan de ontwikkeling vertragen, maar met het oog op de toekomst is het wel verstandig ermee door te gaan.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie