Afbeelding
Pixabay

PvdA: juist nu Airbnb aanpakken

18 mei 2020 om 11:01 Overig

AMSTELVEEN Vakantieverhuur via Airbnb zorgt normaal gesproken voor veel overlast in Amstelveen, meldt de Partij van de Arbeid (PvdA). 'Van herrie door rolkoffers tot overlast door dronken toeristen middenin de nacht.' In Amstelveen is het daarom sinds kort verboden huizen meer dan dertig dagen per jaar via Airbnb te verhuren.

Door het coronavirus ligt het toerisme nu even stil en wordt er veel minder verhuurd via Airbnb. Opeens staan er ook veel meer dure huizen te huur. De Partij van de Arbeid wil weten hoe dit zit. Werd de regel van maximaal dertig dagen per jaar massaal overtreden, vraagt de partij zich af. In diverse media is de afgelopen tijd gerapporteerd dat er, sinds de uitbraak van het coronavirus, veel meer advertenties voor dure huurwoningen staan op websites als Pararius. Volgens diezelfde berichtgeving heeft dit gestegen aanbod te maken met het wegvallen van de vraag van expats en van toeristen die via Airbnb huurden. Er wonen in Amstelveen inderdaad veel expats, dus dat kan een deel van het hogere huuraanbod verklaren, aldus de PvdA. Maar die advertenties zijn ook een goede kans om op te treden tegen illegale verhuur via Airbnb, vindt de partij. Een handige manier om er achter te komen om welke woningen het gaat, want op Airbnb staan geen adressen. PvdA-raadslid Arnout van denBosch: “De regels over verhuur via Airbnb zijn er niet voor niets. Het kan tot grote overlast voor buren leiden. Als vakantieverhuur langer wordt aangeboden dan toegestaan, leidt het er bovendien toe dat woningen niet meer beschikbaar zijn voor gewone woningzoekenden. Aanpakken dus.”

De PvdA heeft de wethouder gevraagd te onderzoeken of er bij het extra huuraanbod inderdaad sprake is van verhuur van woningen die eerder via Airbnb werden aangeboden. Ook heeft de PvdA vragen gesteld over de handhaving van de regels in het algemeen. PvdA-raadslid Arnout van den Bosch: “In Amsterdam wordt per 1 juli in sommige wijken een volledig verbod op vakantieverhuur van kracht. Dat zou voor Amstelveen ook niet verkeerd zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie