Het verouderde bedrijventerrein Legmeer wordt omgevormd tot een woon/werkgebied.
Het verouderde bedrijventerrein Legmeer wordt omgevormd tot een woon/werkgebied. René de Leeuw

GroenLinks en SP willen meer sociale woningen in Legmeer

15 mei 2020 om 16:00 Overig

AMSTELVEEN Sommige partijen willen graag meer sociale woningen in de toekomstige woon/werkwijk Legmeer, maar raadsbreed zijn alle fracties vol lof over de plannen voor het omvormen van het huidige bedrijventerrein. Dat bleek donderdag 14 mei tijdens een digitale vergadering van de raadscommissie RWN (Ruimte, Wonen en Natuur).

Onderdeel van het plan zijn 3000 woningen, waarvan 20 procent, oftewel 600, in de sociale sector. Cheimaa Aouni (GroenLinks) toonde zich verheugd dat het college eindelijk komt met een plan met een substantieel aantal sociale woningen. “Maar het percentage van 20 procent is niet genoeg,” vond ze. “Kan dat niet alsnog worden aangepast naar 30 procent, wat het gemiddelde is in Amstelveen?” Patrick Adriaans (SP) dacht er net zo over. Tot het indienen van moties kwam het echter niet.

KOSTEN Arnout van den Bosch (PvdA) wees erop dat in een eerdere versie van het plan maar 15 procent aan sociale woningen was opgenomen. “Sociale woningen gaan gepaard met hoge kosten. 20 procent is een goede balans tussen verschillende zaken. Bovendien gaat er nu bij de gemeente al veel geld uit vanwege de coronacrisis. We kunnen het maar één keer uitgeven.” Hij ziet graag zien dat het rijk de verhuurderheffing afschaft, die woningcorporaties veel geld kost dat ze anders in woningbouw kunnen investeren. Tawros Aslanjan (D66) wees erop dat 20 procent van de Amstelveners een inkomen heeft waarbij zij in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Daarom vond hij 20 procent sociale huurwoningen in het plan een goed aandeel. Wethouder Floor Gordon gaf later aan dat dit ook de overweging was om te kiezen voor 20 procent. Arjan Gerritsen (VVD) ziet liefst het grootste deel van de woningen in de wijk in het koopsegment.

Pier Rienks (CDA) wilde graag meer dan 3000 woningen in totaal. Jacqueline Solleveld-Olthof vond de parkeernorm van 1,0 auto per woning aan de lage kant. Wethouder Gordon sloot echter niet uit straks door gebruik van openbaar vervoer en fiets zelfs minder parkeerplaatsen nodig zijn en er dan mogelijk woningen bij kunnen komen. “Daarom brengen we niet alle parkeerplaatsen ondergronds,” zei ze “Bovengrondse parkeerruimte kunnen we eventueel mettertijd gebruiken voor woningen.”

WINKELS Gonnie van Rietschoten (AVA) benadrukte dat de woningen in Legmeer er vooral moeten komen voor Amstelveners. Arthur Walraven van ouderenpartij SBA pleitte voor meer ouderenwoningen en miste winkels. Volgens wethouder Gordon is de wijk te klein voor een eigen winkelcentrum, maar is het wel de bedoeling dat er wat winkels komen. Walraven zich ook af of er niet een ‘plan B’ moet zijn voor als de woningmarkt door corona de komende anderhalf, twee jaar totaal verandert. Gordon zei dat het plan niet vooraf volledig wordt dichtgetimmerd, zodat er later zo nodig aanpassingen mogelijk zijn.

Henk Stoffels (ChristenUnie) maakte zich, net als de VVD en BBA, zorgen over de toegankelijkheid, aangezien er veel auto’s de wijk in en uit moeten. Gordon beloofde veel aandacht voor ontsluiting en verkeersroutes, en ook voor het openbaar vervoer.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie