Burgemeester Tjapko Poppens.
Burgemeester Tjapko Poppens. Anko Stoffels

Amstelveen zet in op persoonsgerichte aanpak van probleemjongeren

14 mei 2020 om 12:50 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Bij het tegengaan van jeugdoverlast- en criminaliteit zet Amstelveen in op persoonsgerichte aanpak. De groepsaanpak  die in januari 2018 van start ging is op 27 november 2019 beëindigd. Dat meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. Bij de individuele aanpak wordt nauw samengewerkt met de zorgsector. 

Amstelveen begon in 2018 met een groepsaanpak voor problematische jongeren. De groep bestond uit 17 jongeren van 14 tot 19 jaar, die met regelmaat gezamenlijk in beeld kwamen vanwege crimineel of overlastgevend gedrag. Volgens het college is er sindsdien het nodige veranderd. Voor zeven jongeren is de aanpak niet meer van toepassing vanwege een positieve gedragsverandering, drie anderen zijn verhuisd naar een andere gemeente. De overige zeven stroomden door naar de zwaardere Top 600 of Top 400 aanpak. 

LASTIGE DOELGROEP Ondanks deze resultaten noemt het college de groepsaanpak succesvol. 'Het betreft een ‘lastige’ doelgroep met een complexe problematiek op verschillende vlakken. Naast een positieve gedragsverandering van een deel van de jongeren hebben sinds de start van de groepsaanpak geen incidenten plaatsgevonden, waarbij jongeren uit de groepsaanpak samen een delict pleegden. Enkele jongeren zijn nog wel individueel in beeld gekomen bij het plegen van gewelds- en vermogensdelicten,' aldus B en W. Op 27 november 2019 heeft de gemeente de groepsaanpak beëindigd.

SOCIALE MEDIA Bij de groepsaanpak was een intensieve persoonsgerichte aanpak altijd al een belangrijke pijler. Vanwege het succes hiervan is de focus geleidelijk meer naar het individu verschoven. Dit sluit volgens B en W ook aan bij de trend dat relaties tussen jongeren vluchtiger en minder gestructureerd lijken te worden. 'Sociale media spelen een prominente rol in deze ontwikkeling. Een (groot) deel van het leven van jongeren speelt zich af op sociale media, dus ook een deel van de problematiek. Dit is vaak minder zichtbaar voor professionals, maar kan wel tot uiting komen in de ‘echte’ wereld via bijvoorbeeld vechtpartijen of suïcide.'

WAPENBEZIT Behalve een verschuiving in relaties tussen jongeren lijkt volgens B en W ook hun problematiek te veranderen. 'Zowel landelijk als lokaal zijn groepen minder aanwezig in het straatbeeld en zien we een afname van de jeugdoverlast. Daar staat tegenover dat we bij een deel van de jeugd, ook in Amstelveen, een zorgwekkende verschuiving richting (drugsgerelateerde) criminaliteit zien in combinatie met verharding, verjonging en wapenbezit. Afgelopen maanden zijn er in Amstelveen diverse incidenten geweest waarbij jeugdigen in het bezit van een (nep-)wapen betrokken waren.'

PREVENTIE Bij de keuze voor het overstappen op de individuele aanpak speelde ook mee dat ook jongeren van buiten de groep in beeld kwamen met zorgwekkend gedrag op het snijvlak van straf en zorg. 'In enkele gevallen was er een relatie met één of meerdere leden van de groepsaanpak en/of andere ‘zorgwekkende’ jongeren, maar er was geen sprake van het gezamenlijk plegen van delicten in een (vaste) groep of netwerk. Voor deze jongeren is de groepsaanpak niet het juiste middel. Deze ontwikkelingen waren de reden voor de ontwikkeling van een Lokaal Persoonsgerichte Aanpak,' aldus B en W. Die aanpak richt zich op jongeren tot en met 23 jaar met problemen op het snijvlak van straf en zorg. Het doel is jeugdoverlast- en criminaliteit terug te dringen en te voorkomen dat deze jongeren doorgroeien in hun overlastgevend of criminele gedrag.

SAMENWERKING MET SCHOLEN Om tijdig te kunnen signaleren en jeugd eerder te bereiken is volgens B en W intensievere samenwerking met de Amstelveense middelbare en MBO-scholen noodzakelijk. Zowel de gemeente als de scholen gaan dan ook gezamenlijk optrekken op het gebied van jeugd en veiligheid. 'Scholen herkennen het beeld dat de problematiek complexer lijkt te worden en er sprake is van verharding,' aldus het college. 

JEUGDOVERLAST In 2019 kwamen er 214 meldingen over jeugdoverlast binnen bij de politie, in 2018 waren dat er 192. Een mogelijke verklaring voor de lichte toename is volgens B en W het warme weer in de zomervakantie van 2019. 'Over de gehele periode 2015-2019 zijn de cijfers vergelijkbaar met elkaar en aanzienlijk lager dan over de periode 2010-2014. In 2019 valt een aantal locaties op. Met name over de Grote Wielen en de Orion zijn veel meldingen gedaan, vooral over geluidsoverlast door (hang) jongeren. Vanwege de aanhoudende overlast heeft de gemeente in 2019 jongerenwerk en handhaving extra ingezet op deze locaties. In 2020 is er preventief extra aandacht voor deze locaties. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie