Entree Zonnehuis De Luwte.
Entree Zonnehuis De Luwte. Annemarie Kornman

Zonnehuis De Luwte proeflocatie voor bezoek

11 mei 2020 om 15:40 Zorg

AMSTELVEEN Het kabinet maakte woensdagavond 6 mei bekend dat vanaf vandaag 11 mei een eerste stap wordt gezet in een versoepeling van de bezoekregeling, te beginnen in 25 verpleeghuizen in Nederland. In elke GGD-regio wordt op één locatie onder strikte voorwaarden één vaste bezoeker per bewoner toegestaan. De monitoring van de versoepeling van de maatregelen wordt gedaan vanuit de Academische Werkplaats Ouderenzorg (AWO). Met de kennis en ervaring die worden opgedaan wil het kabinet na 25 mei deze bezoekregeling eventueel stapsgewijs en voorzichtig op meer locaties toepassen.

ZONNEHUIS DE LUWTE  Voor de regio Amsterdam-Amstelland is donderdag besloten dat Zonnehuis De Luwte deelneemt. Regiomanager Willemijn Wittkämper: "Wij zijn enorm blij dat we mogen gaan proberen invulling te geven aan deze versoepeling, en het is ook spannend want we begeven ons op onbekend terrein. Het risico van het virus is er nog steeds. We moeten zorgen voor voldoende afstand tussen bezoek en zorgmedewerkers en medebewoners. Een hele puzzel, want we willen uiteraard de leefruimte van bewoners niet beperken. Bovendien zullen mensen met dementie vaak de afstandsregel niet begrijpen of onthouden. Ook daar moeten we dus naar kijken. Het is echt een ‘voorzichtig proberen’."

STRIKTE VOORWAARDEN Iedere bewoner krijgt de mogelijkheid om eens per week zijn of haar bezoek te ontvangen. Het gaat dan om één vaste persoon. Deze persoon komt op afspraak en krijgt bij de entree van het Zonnehuis een gezondheidscheck inclusief een temperatuurmeting. Daarna volgt men een vaste route naar de eigen kamer of appartement van de naaste. Er zijn ook extra hygiënemaatregelen: voordat iemand de lift betreedt desinfecteert men bijvoorbeeld de handen. Is er sprake van dementie bij de naaste dan draagt de bezoeker een mondkapje. Wittkämper: "Het doel is door te mogen gaan met deze versoepeling, ook na 25 mei. Met elkaar, ook met het bezoek, moeten we er voor zorgen dat het veilig blijft."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie