Afbeelding
Pixabay

Geen nieuwe coronabesmettingen en sterfgevallen in Amstelveen

8 mei 2020 om 14:43 Corona

AMSTELVEEN Het aantal coronabesmettingen in Amstelveen is sinds woensdag gelijk gebleven op 297. Er zijn sinds de uitbraak van de coronacrisis 34 mensen overleden in Amstelveen aan corona (Covid-19). Het aantal ziekenhuisopnames staat op 55 (onveranderd sinds vorige week woensdag). Dat blijkt uit cijfers van de dagelijkse update van het RIVM. 

LANDELIJK Vandaag zijn er 35 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Dit brengt het totaal aantal op 11.227 personen. Er zijn 71 personen als overleden gemeld. In totaal zijn er tot dusver 5.359 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld. Er werden vandaag 319 nieuwe besmettingen met het virus gemeld, waardoor het totaal aantal geconstateerde besmette personen op 42.093 komt. 

De normale ziekenhuiszorg wordt steeds meer opgestart. Ziekenhuizen testen uit voorzorg steeds vaker mensen op het nieuwe coronavirus die om een andere reden dan COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit gebeurt om verspreiding van COVID-19 binnen het ziekenhuis te voorkomen. Sinds 1 mei wordt daarom bij een melding van een positief geteste patiënt op COVID-19 nagevraagd wat de reden voor de ziekenhuisopname was.

Vanaf 8 mei geeft het RIVM alleen nieuwe ziekenhuisopnames weer in de cijfers over ziekenhuisopnames waarbij COVID-19 de opnamereden is. De meldingen van patiënten die voor een andere reden in het ziekenhuis worden opgenomen en bij screening ook COVID-19 blijken te hebben worden toegevoegd aan het totaal aantal meldingen.

STIJGING STERFGEVALLEN NEEMT AF De totale sterfte in Nederland was in de week van 23 tot en met 29 april nog sterk verhoogd. De sterke stijging van het aantal sterfgevallen in Nederland sinds half maart neemt de laatste weken af. In totaal zijn er in deze week 3.580 sterfgevallen gemeld, normaal gesproken verwacht het RIVM in deze tijd van het jaar tussen de 2.609 en 2.913 sterfgevallen. Dat zijn tussen 667 en 971 meer sterfgevallen dan te verwachten is. Dit is ongeveer 1,5 keer hoger dan de gemelde sterfte aan laboratoriumbevestigde COVID-19 patiënten in diezelfde week (533). De sterfte was in alle provincies verhoogd, met uitzondering van de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.

Het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de oversterfte onder mensen die gebruik maken van de Wet langdurige zorg onderzocht. Dat zijn mensen die in verpleeg- verzorgingshuis of andere zorgstelling wonen, maar ook mensen die thuis 24-uurs zorg krijgen. De oversterfte onder mensen die langdurige zorg kregen volgde met wat vertraging op de coronacrisis. De sterfte onder deze groep was in de week van 20 april tot en met 26 april bijna 50 procent hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020.

Sinds half maart wordt er een oversterfte vastgesteld. De opkomende hogere sterfte valt samen met het begin van de corona-epidemie in Nederland. Een flink deel van de oversterfte heeft naar verwachting te maken met COVID-19. Welk deel dat is wordt later duidelijk in de doodsoorzakenregistratie.



Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie