Afbeelding
Pixabay

SP teleurgesteld over huurverhoging door Eigen Haard

29 april 2020 om 09:00 Wonen

AMSTELVEEN De SP-fractie in de gemeenteraad van Amstelveen is teleurgesteld over de huurverhoging die Eigen Haard met ingang van 1 juli wil doorvoeren. De SP wijst op berichten die de fractie bereiken over een huurverhoging door Eigen Haard met 4,4 procent. Dat ondanks oproepen om terughoudend te zijn met huurverhogingen vanwege de coronacrisis.

De SP wijst onder meer op een motie die de Eerste Kamer op 21 april aannam met de vraag om een noodmaatregel om de huren tijdelijk te bevriezen. Die oproep werd overigens afgewezen door minister Kasja Ollongron (Binnenlandse Zaken) omdat woningcorporaties volgens haar de huurinkomsten hard nodig hebben om ook tijdens de coronacrisis te kunnen blijven bouwen en om huizen te verduurzamen.

Maar de SP wijst ook op uitspraken die wethouder Rob Ellermeijer volgens de partij op 24 april tijdens een informatieve bijeenkomst voor de raadsleden over de coronacrisis deed. Daar gaf de wethouder mede naar aanleiding van vragen van Actief voor Amstelveen, aan brieven naar particuliere verhuurders gestuurd waren met de oproep om terughoudend te zijn met de huurverhoging. Tevens waren hierover gesprekken met Eigen Haard gevoerd. SP erkent dat de 4,4 procent valt binnen de voor de coronacrisis vastgestelde wettelijke marges. 'Maar het is ruim meer dan de verwachte inflatie en niet in lijn met oproepen om terughoudend te zijn of zelfs de huren (tijdelijk) te bevriezen,' meent de SP. Voor mensen met een huishoudinkomen tot 43.574 bedroeg de voor de coronacrisis vastgestelde huurverhoging maximaal 5,1 procent (2,5 procent verhoging plus 2,6 procent inflatie).

De SP-fractie heeft hierover schriftelijke vragen aan het college van B en W gesteld. De socialisten wil weten of het college de motie uit de Eerste Kamer voor een tijdelijke huurstop onderschrijft en bereid is om op dit punt actie te ondernemen. Ook wil de SP wat welke percentage voor huurverhoging volgens het college als terughoudend gezien mag worden en of het tarief van 4,4 procent van Eigen Haard in de ogen van het college terughoudend genoemd mag worden. Als dat wel zo is wil de partij weten waarom het college dat vindt. En als het college het niet terughoudend vindt, vraagt de SP wat B en W gaan doen om Eigen Haard te bewegen om bij voorkeur geen of ten minste een lagere huurverhoging toe te passen. Tot slot wil de partij weten welke stappen het college gaat ondernemen als particuliere verhuurders toch de huren (fors) verhogen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie