Huisarts Steven de Vijver, een van de initiatiefnemers van SOSMoria.
Huisarts Steven de Vijver, een van de initiatiefnemers van SOSMoria. Tessa Kraan

Talkshow SOSMoria bij boekhandel Venstra: 'Red de kinderen uit de kampen'

22 april 2020 om 19:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Deze week is de evacuatie van kinderen zonder ouders uit de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden begonnen. Terwijl Duitsland, Luxemburg en negen andere eurolanden kinderen redden, doet Nederland niets, meldt SOSMoria. En dat terwijl al veertig gemeenten hebben toegezegd kinderen op te willen nemen of de actie daarvoor te willen steunen. Amstelveen is een van die gemeenten.

SOSMoria geeft daarom donderdag 23 april om 11.58 uur een laatste noodsignaal af in veertig gemeenten in Nederland: red in ieder geval 500 kinderen. Het noodsignaal neemt verschillende vormen aan, zoals een vertolking van muzikanten en kerkkoren van het SOSMoria-lied of een corona-proof (kinder)demonstratie, en bestaat verder vaak uit de oproep van de burgemeester, wethouder of een gemeenteraadslid. In veel gemeenten doen ook kerken mee.
In Amstelveen wordt het noodsignaal afgegeven door Mpho Tutu, de dochter van Desmond Tutu en voorzitter van de stichting voor verzoening en vergeving in Zuid-Afrika. In een speciale talkshow in boekhandel Venstra van BV Amstelveen, die om 2 voor 12 begint, klinkt ook het SOSMoria-lied. De talkshow is coronaproof en wordt gehost via facebook live en zoom door
Amstelveenspreekt.nl/500kinderen.

Diezelfde ochtend staat de oproep, ondertekend door vele organisaties en prominenten, in het AD:
Kabinet: toon solidariteit in Europa, ook met kinderen op de vlucht. Griekenland zond acht maanden geleden een noodkreet naar alle lidstaten van Europa; alstublieft, help 2500 alleenreizende kinderen, door hen in veiligheid op te nemen. Kinderen uit Syrië en Afghanistan die zonder familie vastzitten in overvolle vluchtelingenkampen. Een noodkreet die door de coronacrisis alleen maar urgenter is geworden; de situatie in de kampen is potentieel catastrofaal. Meer dan tien eurolanden – en Zwitserland – hebben de hulpvraag gehoord en gehonoreerd. De evacuatie onder aanvoering van de Europese Commissie is begonnen en de eerste kinderen zijn vorige week overgebracht naar Luxemburg en Duitsland. Nederland moet hun voorbeeld volgen. Wij roepen het kabinet op: Help deze kleine groep kinderen. Wees solidair met de Grieken. En wees solidair met de tien landen die al meehelpen.

Huisarts Steven van de Vijver, samen met Sanne van der Kooij initiatiefnemer van #SOSMoria: "Vorige maand hebben wij samen met 7.000 Europese artsen en 50.000 mede-ondertekenaars
gewaarschuwd dat er een humanitaire ramp dreigt in de vluchtelingenkampen van de Griekse eilanden. Het hele continent is in beweging gekomen, behalve Nederland. Nu is de allerlaatste kans voor het kabinet om de vluchtelingen per direct in veiligheid te brengen. Wij vragen het kabinet nu: neem in ieder geval deze 500 kinderen op. De tijd is bijna om."
Gynaecologe Sanne van der Kooij: "Het is niet de vraag of de epidemie uitbreekt, maar wanneer. Afstand houden in het kamp is een illusie en veel vluchtelingen zijn al verzwakt en getraumatiseerd."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie