Ik je poen, jij een zoen, Oude Dorp 2019.
Ik je poen, jij een zoen, Oude Dorp 2019. Naomi Heidinga

Hoe vier je Woningsdag

24 april 2020 om 07:03 Evenementen

AMSTELVEEN Geen leuke optredens, geen vrijmarkt, geen gezellige terrassen; Koningsdag wordt dit jaar heel anders. 'Woningsdag' gaat het worden en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen heeft er zin in. "Koningsdag staat in 2020 in het teken van saamhorigheid", zegt voorzitter Pieter Verhoeve. "Wij hebben onze leden opgeroepen om met veilige alternatieven te komen. Daar is volop gehoor aan gegeven."

Deze speciale Koningsdag wordt geopend om 6.19 uur (zonsopgang) met het hijsen van de vlag. Om 9.45 uur is er klokgelui en om 10.00 uur klinkt de Nationale Aubade. Vanuit deuropeningen en balkons zingen of spelen mensen het Wilhelmus. Stichting Amstelveen Oranje roept alle Amstelveners op: 'hang de vlag uit en zet een oranje item voor het raam'. De leukste en meest creatieve uiting wordt beloond met een verrassing. Stichting Amstelveen Oranje gaat die dag ook met 3.000 oranjetompoucen langs bij de verzorgingshuizen.

DIGITALE VRIJMARKT Op een normale Koningsdag ga je er dan op uit. Een terrasje pakken of naar de vrijmarkten. Dat kan dit jaar niet. Voor spel en muziek moet je zelf zorgen, want de vrijmarkt wordt dit jaar digitaal gehouden. Hoe dat precies in z'n werk gaat, is te lezen op oranjebond.nl.

CONCERTEN "Onze ouderen kunnen onze verzorgingstehuizen niet in of uit. Met Ali B. en talloze burgemeesters roepen we muzikanten en artiesten op om voor de ouderen in hun gemeenschap op te treden. Tussen 15.00 en 16.00 uur overal in Nederland." Uiteraard met alle afstandsregels en niet zomaar met je gitaar naar een verzorgingshuis wandelen.

Het zingen voor saamhorigheid wordt om 16.00 uur afgesloten met de Nationale Toost (nationaletoost.nl): een drankje op de gezondheid van iedereen. In huis, op de gang of overloop, op het balkon, dakterras, voor- of achtertuin, het maakt niet uit. Schenk in en hef het glas. Dit ook allemaal digitaal; op de site staat precies hoe het werkt.

TERUGBLIK Wie een filmpje van een toost maakt, meedoet met de digitale vrijmarkt of het huis oranje versiert om de dag leuk te maken, viert Koningsdag op speciale wijze. AmstelveensNieuwsblad.nl wil zo veel mogelijk verzamelen om er een mooie en unieke terugblik van te maken. En dan is het extra leuk om dat volgend jaar uit het archief te halen. 'Zo vierden we Koningsdag 2020'. Stuur alle leuke herinneringen naar amstelveensnieuwsblad@bdu.nl of deel het via onze Facebookpagina.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie