Wethouder Marijn van Ballegooijen.
Wethouder Marijn van Ballegooijen. René de Leeuw

Amstelveen klaar voor hulp werkzoekenden in coronacrisis

22 april 2020 om 11:00 Overig

AMSTELVEEN Gemeente Amstelveen staat klaar om inwoners die hun baan kwijt zijn geraakt vanwege de coronacrisis, tijdens of na die periode naar een andere baan te begeleiden. Dat meldt wethouder Marijn van Ballegooijen (Werk en Inkomen). ''We hebben voortdurend contact met werkgevers om te weten waar de kansen liggen en dat kunnen we dan koppelen aan de talenten van de werkzoekenden. Er zijn ook diverse sectoren die juist nu extra mensen kunnen gebruiken, zoals in de zorg of bij bezorgdiensten van pakjes en boodschappen."

Amstelveen behaalt goede resultaten bij de arbeidsbemiddeling. Dat blijkt uit de cijfers tot aan de huidige coronacrisis. Van de bijstandsgerechtigden die het afgelopen jaar aan het werk zijn geholpen is de uitstroom in 93 procent van de gevallen 'duurzaam' gebleken. Dat betekent dat deze inwoners in de 12 maanden erna geen beroep op bijstand hebben hoeven doen. Dat betekent niet alleen dat ze een eigen inkomen kunnen verkrijgen, maar ook dat ze hun kansen op de arbeidsmarkt blijvend hebben vergoot. Het Amstelveense cijfer ligt ruim boven het landelijke percentage dat 85 procent bedraagt. "Daar zijn we best trots op," stelt wethouder Van Ballegooijen.

Hij verwacht dat het aantal mensen dat de komende tijd een beroep zal doen op de bijstand, flink zal stijgen vanwege de coronacrisis. ''Het gaat nu nog om tientallen, maar ik denk dat dat er honderden zullen worden. Het gaat daarbij onder meer om mensen met beperkte WW-rechten die door hun WW-periode heen zijn, of mensen met een flex-contract die nog maar heel weinig of nul-uren werk over hebben."

Hij wijst erop dat het pittig is voor mensen om na afloop van de WW terug te vallen op een bijstandsinkomen. ''Vooral als je leven daar niet op is ingericht en je bijvoorbeeld niet in een sociale huurwoning woont en geen huursubsidie kunt aanvragen. Vaak zijn de consequenties van de terugval erg groot. Vandaar dat we ook in de eindfase van de WW al met re-integratietrajecten starten."

Dat Amstelveen goede resultaten behaald met de duurzame uitstroom komt doordat de gemeente veel tijd per werkzoekende steekt in de begeleiding. "We proberen werk te vinden dat past bij de mensen en een match te maken met bedrijven waar werkgelegenheid is zodat een goede koppeling ontstaat. De werkzoekende kan dan werkervaring opdoen in een sector waar kansen liggen." Met hem of haar wordt ook in het eerst half jaar contact gehouden om te volgen hoe het gaat.

De wethouder erkent dat de resultaten werden behaald voor de cororacrisis toen er banen te over waren. Maar deze aanpak wil hij ook in de huidige tijd voortzetten.

Een van de hulpmiddelen om werkzoekenden naar een baan te begeleiden zijn werkstages. Dit instrument werd voor de coronacrisis ingezet voor de kleine groep mensen in de bijstand die daarvoor gezien de persoonlijke situatie in aanmerking komt. Ze zijn bijvoorbeeld nog niet helemaal arbeidsfit zijn en op weg geholpen kunnen worden door werkervaring te doen zodat ze zich kunnen oriënteren op de arbeidsmarkt. "We zijn daarbij afhankelijk van werkgevers die iemand een kans willen geven. We maken daarbij afspraken over de te bereiken leerdoelen en houden ook voortdurend de vinger aan de pols.""

Van Ballegooijen herkent zich dan ook niet in de kritiek van de SP die twijfelde aan de effectiviteit van de werkstages, omdat mensen in een taalstage soms in de avonduren in winkel zouden werken als er nauwelijks klanten zijn. Ook de vrees van de SP voor verdringing van reguliere arbeidskrachten door deelnemers aan werkstages is volgens de wethouder onterecht. ''Het gaat maar om een beperkt aantal mensen die ingezet worden in sectoren waar veel werk is. We letten er daarbij ook op dat hetzelfde bedrijf niet steeds opnieuw stagiairs krijgt."

Door de coronacrisis is nu een hele andere situatie ontstaan en zal de uitstroom tijdelijk minder groot zijn. ''In sommige sectoren is een overschot aan personeel ontstaan zoals in de horeca. Maar er zijn ook lichtpuntjes, omdat andere sectoren juist met tekorten kampen. Zo zijn bijvoorbeeld veel seizoensarbeiders naar hun land van herkomst vertrokken waardoor in de landbouw en de bouwsector tekorten zijn ontstaan. Ook in de zorg en bij bezorgdiensten komen ze handen tekort."

Werkplein Amstelveen Aalsmeer (AA) biedt inwoners die hun baan verliezen hulp. ''We hebben contact met werkgevers in de regio om mensen snel weer aan een baan te kunnen helpen. Daarbij gaat het vinden van de juist match. Als je bijvoorbeeld niets hebt met ze zorg, is het ook niet zinvol om daar aan de slag te gaan. Dat wordt dan toch meestal niks. Maar we moeten tijdens de crisis wel de kansen oppakken die er zijn. E straks als de economie weer in aantrekt hebben werkgevers gewoon weer mensen nodig. Wij moeten dan zorgen dat we vraag en aanbod bij elkaar brengen."

Mensen die nog niet aan de slag kunnen, krijgen adviezen om hun tijd zinvol te besteden zodat ze straks goed voorbereid zijn als de economie weer aantrekt. ''Het gaat dan bijvoorbeeld om tips voor het beter opstellen van een CV of om adviezen om online cursussen of webinar (workshop via internet) te volgen. Ook op gebied van eventueel noodzakelijke opleidingen kan de gemeente ondersteuning bieden, waarbij een oplossing op maat wordt gezocht. We hebben een goed team klaar staan om mensen te helpen. En de dienstverlening is voor alle Amstelveners, ook voor mensen die wel een baan hebben en advies willen op gebied van werk en opleiding."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie