Eerder werden er al bloembollen en nestkastjes opgehangen.
Eerder werden er al bloembollen en nestkastjes opgehangen. Amsterdamse Bos | Archief

Amsterdamse Bos naar volgende fase in bestrijding eikenprocessierups

16 april 2020 om 11:33 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De bestrijding van de eikenprocessierups in het Amsterdamse Bos gaat de volgende fase in. Na het planten van bloembollen en ophangen van nestkastjes is de beheerder nu begonnen met het aanbrengen van nematoden (aaltjes).

Nematoden zijn kleine aaltjes die de lichamen van de jonge rupsen binnendringen waardoor ze dood gaan. De nematoden zelf overleven slechts enkele uren en zijn niet gevaarlijk voor mensen en dieren. De eikenbomen waar de rupsen in zitten worden tweemaal op deze manier behandeld.

BEWAAR AFSTAND TOT EIKEN De rupsen hebben op dit moment nog niet de overlast gevende brandharen. "Maar door de blaaskracht van het spuiten kunnen mogelijk achtergebleven brandharen van vorig jaar uit de boom worden geblazen. Zorg dat u of uw huisdier op afstand van de eikenbomen blijft om mogelijke klachten te voorkomen", zo waarschuwt de boswachter van het Amsterdamse bos.

BRANDHAREN De eikenprocessierupsen hebben brandharen die vervelende lichamelijke reacties teweeg kunnen brengen bij mens en dier. De brandharen kunnen jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en/of luchtwegen en soms een allergische reactie veroorzaken. Ook dieren (met name honden, koeien en paarden) kunnen last hebben van de brandharen.

De Boswachterij volgt met de gemeente Amsterdam de ontwikkeling van de rups. "Zo weten we of aanvullende maatregelen nodig zijn in de fasen voordat de rups zijn brandharen ontwikkelt."

Meer informatie over wat u kunt doen als u in aanraking komt met de brandharen van de rups is te vinden op www.amsterdam.nl/eikenprocessierups.

Eerder werden er al bloembollen en nestkastjes opgehangen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie