Afbeelding
Eigen foto

Plaatsing scholieren op voortgezet onderwijs afgerond

15 april 2020 om 18:00 Onderwijs

AMSTELVEEN De jaarlijkse plaatsing van leerlingen uit de Amstellandse gemeenten op het voortgezet onderwijs heeft weer plaatsgevonden. In totaal gaan 1818 kinderen na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs. Op 31 maart is 91,9% van deze groep geplaatst op de school van hun eerste voorkeur. Leerlingen waarbij dit niet is gelukt, zijn vervolgens geplaatst op hun school van tweede of derde keuze. In totaal was daarmee 99% van alle leerlingen geplaatst.
Voor alle leerlingen is er plaats, maar niet altijd op de school van hun eerste voorkeur. De leerlingen melden zich aan bij hun voorkeurschool. Knelpunten ontstaan als leerlingen met een mavo en mavo/havo advies kiezen voor een scholengemeenschap en niet bijvoorbeeld voor de mavo van Panta Rhei of Westplas. Het Amstelveen College en het Hermann Wesselink College kunnen niet al deze leerlingen plaatsen en moeten dan loten.

DOORSTROMING Frank Berkhout, wethouder Onderwijs: "Het is natuurlijk een hele teleurstelling als je niet op je voorkeurschool terecht kunt. Of zelfs niet bij je tweede of derde keuze. Het onderwijsveld kijkt naar oplossingen voor dit probleem. Zo is bijvoorbeeld de samenwerking tussen de scholen verbeterd. Daarbij is de doorstroom van Panta Rhei en Westplas naar vier Havo van het Hermann Wesselink College, Amstelveen College en het Keizer Karel College goed geregeld. Om te zorgen dat men eerder kiest voor Westplas en Panta Rhei, zijn de scholen nu bezig om de doorstroom al na de onderbouw mogelijk te maken. Ook is Panta Rhei gestart met een tweejarige mavo/havo brugklas."
Van de overgebleven 18 leerlingen (één procent) zijn inmiddels acht leerlingen geplaatst op hun vierde keuze en drie leerlingen op een school buiten Amstelland. Vijf leerlingen hadden te weinig voorkeuren opgegeven, zij weten inmiddels waar ze zich nog kunnen aanmelden. Met de laatste twee overgebleven leerlingen wordt in overleg een school gezocht.

GEEN EINDTOETS Door de coronacrisis verloopt het proces anders dan anders. Normaal melden leerlingen zich aan op basis van hun schooladvies. Dit advies kan dan later worden bijgesteld op basis van de resultaten van de eindtoets. Door de coronacrisis gaat dat dit jaar niet door omdat er geen eindtoetsen worden gehouden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie