Afbeelding
Pixabay

92 procent leerlingen naar middelbare school van eerste keuze

15 april 2020 om 10:00 Overig

AMSTELVEEN Van de 1.818 leerlingen uit groep 8 in Amstelland die zich via de zogenaamde kernprocedure hebben aangemeld voor een middelbare school is 91,9 procent geplaatst op de school van hun eerste voorkeur. Alleen het Hermann Wesselink College (HWC) en het Amstelveen College hebben moeten loten.

Het knelpunt zit bij leerlingen die een mavo- of mavo/havo-advies hebben gekregen. Deze leerlingen kiezen vanwege de doorstroommogelijkheden vaak liever voor de scholengemeenschappen HWC of Amstelveen College, dan voor de mavo's van Panta Rhei in Amstelveen en Westplas in Aalsmeer. Hierdoor kunnen het Amstelveen College en het HWC niet alle aangemelde leerlingen plaatsen en hebben ze dus moeten loten.

Er is de afgelopen tijd wel veel geïnvesteerd om ook de mavo's van de Panta Rhei en Westplas als goede optie aan te kunnen bieden. Zo is onder meer de doorstroming naar de havo makkelijker gemaakt. In samenwerking met het HWC en het Amstelveen College is de doorstroming na de vierde klas van de mavo goed geregeld. Er wordt nog aan gewerkt om ook tussentijdse doorstroming, bijvoorbeeld na de brugklas, mogelijk te maken.  

In het kader van de kernprocedure konden op de meeste leerlingen (91,9 procent) op 31 maart geplaatst worden op de school van hun voorkeur. De leerlingen bij wie dat niet was gelukt, konden zich tot 3 april aanmelden op de school van hun tweede of derde keuze. Zodoende kon uiteindelijk 99 procent van alle aangemelde leerlingen geplaatst worden.

De laatste leerlingen (1 procent) worden in overleg geplaatst op een school.   Daarvan gaan er acht naar de school van hun vierde keuze, en drie gaan er naar een school buiten Amstelland. Een aantal leerlingen kiest overigens ook in de eerste ronde al voor een school buiten Amstelland, bijvoorbeeld Amsterdam. 

Ook zijn er nog vijf leerlingen die te weinig voorkeuren hadden opgegeven.  Voor hen wordt met nog twee andere leerlingen in overleg een school gezocht. Dat meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.

De plaatsing van leerlingen op een school in het voorgezet onderwijs verliep dit jaar door de coronacrisis wel anders dan anders. Normaal melden leerlingen zich aan op basis van het schooladvies. Dit advies kan dan later op basis van de eindtoets nog bijgesteld worden. Die laatste mogelijkheid is vervallen omdat de eindtoets nu niet doorgaat. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie