Fred Schneider.
Fred Schneider. Eigen foto

In Memoriam Fred Schneider

15 april 2020 om 12:30 Mensen

AMSTELVEEN Op 7 april 2020 overleed Fred Schneider op 95-jarige leeftijd. Fred was een bekende in de Amstelveense politiek. Van 1972 tot 1998 was hij lid van de gemeenteraad van Amstelveen, eerst voor de KVP en later voor het CDA.

Hij was ook fractievoorzitter. In de rouwadvertentie schrijft de familie: 'Hij was positief, sociaal voelend en betrokken bij ons en de wereld om hem heen.' Wie Fred heeft gekend, kan dit alleen maar beamen. Fred had een scherp oog voor maatschappelijke ontwikkelingen, had een groot sociaal hart en wist wat er in de samenleving speelde. Hij had ook een goed politiek instinct en combineerde politieke scherpte met humor.

Ik leerde hem kennen toen ik actief werd in het CDA-Amstelveen en in 1982 raadslid werd. Fred was iemand bij wie je als jong raadslid in de leer kon gaan: hij vertelde over bestuurlijke issues, over politieke gevoeligheden, over politieke profilering. Zijn rol als fractievoorzitter vervulde hij met verve.

Cultuur had zijn belangstelling, met engagement sprak hij over renovatie van het stadshart, altijd was hij begaan met de zwakkeren in de samenleving. Politiek kan soms hard en zakelijk zijn, maar Fred wist hoe belangrijk het is zich in de ander te verplaatsen en het debat fair te voeren. Hij was een warme persoonlijkheid, wijs en betrokken.

Zelf verruilde ik in 1998 de Amstelveense gemeenteraad voor de Haagse politiek. Ook daarna hielden we contact. De laatste keer dat ik Fred ontmoette, was bij het afscheid van zijn Vic, zijn echtgenote met wie hij lief en leed deelde.

Fred Schneider mocht een hoge leeftijd bereiken. Zijn leven had betekenis, juist vanwege zijn inzet voor de ander. Met zijn drie dochters, schoonzoon en kleinkinderen kunnen we alleen maar zeggen: 'Wij zullen hem enorm missen.'

Jan Peter Balkenende

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie