De cultuurstrip aan het Stadsplein.
De cultuurstrip aan het Stadsplein. René de Leeuw

Tekort in cultuursector loopt door coronamaatregelen op tot ruim 2 miljoen euro

14 april 2020 om 09:00 Corona

AMSTELVEEN Het tekort in de kunst- en cultuursector in Amstelveen loopt tot juni als gevolg van de coronamaatregelen naar schatting op tot ruim 2 miljoen euro. Dat maakte wethouder Herbert Raat (Cultuur en Financiën) vrijdag bekend tijdens een informatieve videovergadersessie, die het college van B en W hield over de huidige coronacrisis. De cultuurinstellingen moesten in maart de deuren sluiten vanwege maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De instellingen, zoals de schouwburg, Poppodium P60, de bibliotheek en de musea, lopen daardoor omzet mis, terwijl veel kosten doorlopen. Als de beperkende maatregelen langer gaan duren richting september kan het tekort oplopen tot 4 miljoen of meer.  "Dat betekent een forse klap voor deze sector."

Op antwoord op een vraag van een van de raadsleden gaf wethouder Raat aan dat deze kosten betaald moeten worden uit het gemeentelijk noodfonds. Dat fonds is bedoeld voor hulp aan door de coronacrisis in financiële problemen geraakte Amstelveners, instellingen en bedrijven. Het college van B en W had voorgesteld om hiervoor 10 miljoen euro voor te reserveren, maar de gemeenteraad besloot vorige week woensdag (tijdens een vergadering met één fractielid per partij) om dat bedrag met 5 miljoen te verhogen naar totaal 15 miljoen euro. Daarvan gaat dus weer een flink deel naar de cultuursector.

Een van de aanvragen om financiële ondersteuning komt van het Bostheater. Wethouder Raat gaf aan dat creatief gezocht wordt naar voorwaarden voor steun. Zo wordt eraan gedacht dat het Bostheater in ruil gratis kaartjes voor voorstellingen beschikbaar stelt voor inwoners die nu essentieel zijn voor de samenleving, van zorgmedewerkers tot vakkenvullers. Ook bij andere culturele instellingen wordt gekeken wat ze bij ondersteuning terug kunnen doen bijvoorbeeld via internet. "Voor wat hoort wat," aldus wethouder Raat.

Op andere terreinen komen er fikse kostenposten op de gemeente af. Ook bij AmstelveenSport lopen de tekorten volgens wethouder Ron Ellermeijer (Sport) flink op, onder meer als gevolg van de sluiting van zwembad De Meerkamp.  Verder zijn er bij de gemeente aanvragen voor inkomensondersteuning binnengekomen voor een globaal totaalbedrag tussen de 1 en 2 miljoen euro.  Ook waren er vrijdag al 1.426 aanvragen binnen gekomen voor de Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers, zo maakt wethouder Floor Gordon (Economische Zaken) bekend.

Om ondernemers ter wille te zijn in deze tijd heeft de gemeente de regelgeving ook versoepeld. Zo wordt er een gedoogbeleid gevoerd bij de laad- en lostijden bij supermarkten om de bevoorrading door te kunnen laten gaan. En hebben restaurants de mogelijkheid gekregen om afhaalvoorzieningen te realiseren in het kader van 'ruimte voor ondernemerschap'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie