Kinderen in vluchtelingenkamp.
Kinderen in vluchtelingenkamp. Pixabay

Gemeenteraad wil verweesde asielkinderen helpen

13 april 2020 om 11:21 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De voltallige gemeenteraad ondersteunt de oproep van Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children om 500 verweesde kinderen uit vluchtelingenkampen in Griekenland in Nederland op te vangen. In een brief aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie schrijft de gemeenteraad hier haar verantwoordelijkheid in te willen nemen.

EXTREEM KWETSBARE KINDEREN Er leven ruim 22.000 mensen in vluchtelingenkampen in Griekenland onder erbarmelijke omstandigheden. Onder deze vluchtelingen zijn ruim 2.500 extreem kwetsbare alleenstaande kinderen. Het zijn extreem kwetsbare kinderen die geen onderdak hebben, geen eten, geen water, geen medische zorg en geen onderwijs.
Ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit het zicht. Griekenland en Europese Commissie hebben de 27 lidstaten meerdere malen gevraagd hierbij te helpen. Met name door een deel van deze kwetsbare alleenstaande kinderen op te vangen. Landen als Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Portugal, Finland en Kroatië zegden al toe een bijdrage te leveren. Nederland geeft vooralsnog géén gehoor aan de oproep van Griekenland en de Europese Commissie.

OPROEP In Nederland roepen vluchtelingenorganisaties (Stichting Vluchteling, Defence for Children en Vluchtelingenwerk Nederland) Nederland en Nederlandse gemeenten op om zich in te spannen om 500 van de 2.500 (meest) kwetsbare kinderen op te vangen.

GEMEENTERAAD AMSTELVEEN De voltallige Amstelveense gemeenteraad ondersteunt deze aansporing van de vluchtelingenorganisaties. In een brief aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie roept de gemeenteraad het Kabinet op om onderdeel te zijn van de oplossing van dit schrijnende probleem. "Stel gemeenten in staat om hun aandeel in deze opgave te leveren, zodat deze 500 vluchtelingenkinderen kunnen rekenen op een veilige thuishaven en een kansrijke toekomst. In Amstelveen zijn wij bereid hier in een gepaste verhouding een verantwoordelijkheid in te nemen", aldus de gemeenteraad. Met deze boodschap toont Amstelveen zich in deze moeilijke coronatijden ook internationaal solidair om vluchtelingenkinderen een veilige toekomst met perspectief te bieden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie