Video-opname van burgemeester Tjapko Poppens dinsdag in de kortste raadsvergadering ooit in Amstelveen.
Video-opname van burgemeester Tjapko Poppens dinsdag in de kortste raadsvergadering ooit in Amstelveen. René de Leeuw

Raad: 5 miljoen euro extra voor gedupeerden coronacrisis

9 april 2020 om 14:00 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraad heeft het budget voor hulp aan door de coronacrisis in financiële problemen geraakte Amstelveners en bedrijven verhoogd met 5 miljoen naar totaal 15 miljoen euro. Dat gebeurde woensdagavond tijdens een wat burgemeester Tjapko Poppens 'historische raadsvergadering' noemde.

De verhoging kwam tot stand via een D66-amendement op het collegevoorstel om 10 miljoen euro uit te trekken. D66 diende het amendement in samen met alle andere fracties, waardoor het automatisch ook een unanieme meerderheid kreeg. Het houdt in dat het college het ondersteuningspakket met 5 miljoen mag uitbreiden wanneer dat noodzakelijk blijkt, al blijft raadpleging van de raad nodig.

Het amendement breidt ook de ondersteuning uit. Zo kan de gemeente huurinning behalve voor gesubsidieerde instellingen ook opschorten voor niet-gesubsidieerde instellingen als verenigingen en bedrijven. Tevens kan de gemeente die instellingen ondersteunen met voorschotten en garantstellingen, al blijft kredietverlening een zaak van banken. Het budget moet ook lokaal maatwerk gaan bieden aan studenten, minima en zzp'ers die bij de Rijksregelingen tussen wal en schip raken. Het amendement roept tevens op coulance te betrachten of uitstel van betaling te bieden bij gemeentebelastingen. D66-fractieleider Harmen van der Steenhoven vroeg verder om het versneld uitbetalen door de gemeente van facturen aan leveranciers en het terugbetalen van al betaalde leges voor geannuleerde evenementen.

Snelheid waarmee nu wordt gehandeld, mag niet de zorgvuldigheid van tafel vegen

TWIJFELS Hoewel alle fracties het collegevoorstel voor hulp steunden, had GroenLinks-fractieleider Martin Kortekaas toch twijfels. "Het is prachtig dat de gemeente financiële ruimte hiervoor heeft," zei hij, "maar Amstelveen voert een degelijk financieel beleid en het college zet nu alle normale spelregels hiervoor overboord. De snelheid waarmee nu wordt gehandeld, mag niet de zorgvuldigheid van tafel vegen." Kortekaas miste randvoorwaarden aan de steun en klaagde bovendien dat het college al begonnen was geld uit te geven voordat de raad had ingestemd.

UNIEK De raad vergaderde woensdag op unieke wijze. Voltallig vergaderen was vanwege de coronabeperkingen onmogelijk. Daarom was er dinsdag een eerste vergadering waarvoor geen raadsleden kwamen opdagen. Burgemeester Poppens concludeerde toen, slechts samen met de griffier, in de kortste raadsvergadering ooit - vijfeneenhalve minuut - dat er geen benodigd quorum van minimaal de helft plus één van de raadsleden aanwezig was. Op basis van de gemeentewet schreef hij vervolgens een nieuwe vergadering uit met een kleiner aantal raadsleden en dezelfde agenda. Dat werd de vergadering van woensdag, waarbij negen raadsleden aanwezig waren, van iedere fractie één. Percy de Robles van ouderenpartij SBA vergaderde digitaal mee via een beeldscherm, zij het dat hij wel mocht meepraten, maar niet stemmen. Alleen voorstellen waar iedereen het over eens was, werden behandeld. Zo bleef van de agenda alleen het collegevoorstel voor het coronacrisisbudget over. De overige onderwerpen komen aan bod wanneer de raad weer voltallig vergadert. Dat gebeurt dankzij een in de Tweede Kamer aangenomen spoedwet de komende maanden digitaal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie