Zwembad De Meerkamp.
Zwembad De Meerkamp. Google Streetview

Amstelveen remt plannen voor nieuw multifunctioneel zwembad af

7 april 2020 om 10:15 Overig

AMSTELVEEN Het college van B en W is op de rem getrapt bij ontwikkeling van plannen voor een nieuw multifunctioneel zwembad ter vervanging van De Meerkamp. Op basis van een haalbaarheidsonderzoek denkt het college nu aan fasering van nieuwbouw/renovatie van het huidige zwembad. Wel moet er dan op korte termijn uitbreiding van de zwemvoorzieningen plaatsvinden om het tekort aan zwemwater op te lossen. Nader onderzoek moet uitwijzen of het haalbaar en uitvoerbaar is om op de locatie van De Meerkamp een extra zwemvoorziening toe te voegen. De huidige sporthal van De Meerkamp lijkt volgens het college de meest logische plek voor uitbreiding van het zwembad. De bestaande sporthal kan plaats maken zodra bij een bestaande of nieuw te bouwen school een sporthal is gerealiseerd.

Het college wijst er in een brief aan de gemeenteraad op dat nieuwbouw of renovatie van het huidige zwembad een forse investering vergt. 'Een dergelijke investering zal nader beoordeeld moeten worden in het huidig financieel perspectief, waarbij nu eerst de financiële gevolgen van de coronacrisis in beeld moeten zijn,' aldus B en W.

In het coalitieakkoord 2018-2022 hebben de collegepartijen VVD, D66 en PvdA opgenomen dat er een plan komt voor een vernieuwd multifunctioneel zwembad. In dat kader heeft het college nu een haalbaarheidsonderzoek laten doen. Daarin zijn varianten voor renovatie en variante voor nieuwbouw opgenomen. De investeringen voor deze varianten lopen grofweg uiteen van 12 tot 40 miljoen euro.

MEER ZWEMWATER De renovatievarianten gaan er (op één na) vanuit dat de huidige baden blijven en er één extra bad aan wordt toegevoegd. Bij de nieuwbouwvarianten wordt uitgegaan van een andere indeling en van andere formaten van de baden, waardoor nog meer zwemwater ontstaat en het zwembad mogelijk functioneler kan worden ingezet.

Omdat het haalbaarheidsonderzoek nog een aantal vragen heeft opgeroepen wil het college nu nader onderzoek laten doen naar de mogelijkheid van fasering van de plannen. Daarbij wordt eerst een uitbreiding van het zwemwater gerealiseerd en vindt in een latere fase renovatie van het huidige zwembad dan wel nieuwbouw plaats. 

BEPERKT ONDERHOUD Volgens het college kan het huidige zwembad ook nog wel even mee. In 2018 is een grote investering in de techniek van het zwembad gedaan, zodat voor de komende tien jaar slechts 'beperkt onderhoud' wordt voorzien.

Wel is op korte termijn uitbreiding van het zwemwater nodig. Het complex aan de Van der Hooplaan werd gebouwd in 1994 toen Amstelveen nog 74.000 inwoners telde (inmiddels ruim 90.000). Het tekort aan zwemwater uit zich in lange wachtlijsten voor instructiezwemmen en beperkt aanbod voor verenigingen en doelgroepen.

SPORTHAL Voor uitbreiding van het zwemwater vooruitlopend op renovatie/nieuwbouw zijn volgens B en W verschillende opties. 'Belangrijk is dat het zwembad goed bereikbaar is en op een centrale plek in Amstelveen ligt. De huidige plek van het zwembad voldoet aan die eis. De plek van de huidige sporthal die aan het zwembad grenst lijkt daar de meest logische plek voor, stelt het college. 'Nader onderzoek moet uitwijzen of het haalbaar en uitvoerbaar is om op deze plek extra zwemwater toe te voegen.' Ook wil het college onderzoek laten doen of het mogelijk is om de uitbreiding te combineren met maatschappelijke functies die een logische relatie met het zwembad hebben. Voor het nader onderzoek wordt 50.000 euro uitgetrokken. De resultaten worden eind dit jaar verwacht. In combinatie met de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek kan dan verdere besluitvorming plaatsvinden over de toekomst van het zwembad.

Vorig jaar juni, toen de toekomst er nog heel wat zonniger uitzag, vroeg de gemeente Amstelveners nog om mee te denken over hoe een nieuw multifunctioneel zwembad eruit  moet zien.. Ze konden dat toen doen door een enquête in te  vullen. 

  

    

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie