Afbeelding
CNC techniek

Een weetje: wat zijn CNC geproduceerde spullen?

7 april 2020 om 07:58 Partnercontent

Dat kan alles zijn. Tegenwoordig wordt in veel branches gebruik gemaakt van CNC, ofwel computergestuurde machines die aan de hand van het juiste programma het juiste product produceren. Een gekwalificeerde programmeur stelt de computer in en de machine gaat aan de slag. 

Waren er voorheen ambachtslieden nodig om in een productieproces materialen bijvoorbeeld te draaien of te frezen, tegenwoordig vindt dat computergestuurd plaats. CNC frezen heet dat. Het proces van online CNC frezen zorgt ervoor dat er precieze onderdelen worden gesneden uit een blok metaal of plastic. Vaak ingezet als prototype of als reëel product. En die eindproducten vindt je terug tijdens het dagelijks leven van elke inwoner van Nederland. 

CNC techniek is als beeldhouwen
CNC staat voor Computer Numerical Control. Machines frezen in no time de juiste tools uit verschillende materialen. Het is een techniek die anders is dan 3D printen, wat ook veel door ontwerpers bijvoorbeeld wordt ingezet om materialen te creëren. Het materiaal wordt dus niet laagje voor laagje opgebouwd zoals met printen het geval is, maar uitgehouwen zoals een beeldhouwer dat zou doen uit een stuk steen. In dit geval een stuk plastic of hout. Weliswaar niet met de hand, maar via dit computerprogramma. 

Door middel van de CNC techniek kunnen CAT bestanden van ingenieurs direct 'gelezen worden' en het benodigde technische onderdeel kan direct uitgevoerd worden in plastic of hout, maar ook in metaal of een ander materiaal. 

Materiaal creëren via computerprogramma is precisiewerk
CNC frezen vindt door de automatisering aan de lopende band plaats. Eenmaal een goed ontwerp en de juiste instelling in de computer gezet, kan de machine los. En kan er eindeloos worden geproduceerd. Dat scheelt veel manuren. Denk hierbij aan alle mogelijke producten zoals stoelzittingen waardoor te frezen de poten makkelijk in aangebracht kunnen worden of een toetsenbord waar later de toetsen in worden gezet. 

CNC frezen maakt het mogelijk om naast eenvoudige onderdelen ook onderdelen te produceren met complexe geometrieën. Juist omdat het vaak zo nauw luistert -het vraagt om precisiewerk- en iedere beslissing of verandering aan een ontwerp om een aanpassing in de productie vraagt, kan de prijs ervan enorm uiteenlopen. De kosten CNC frezen zijn daarom sterk verschillend per ontwerp en het produceren ervan. Dus ook al lijkt het lopende band werk, er moet vanaf het begin -bij de start van het computerprogramma- nauwkeurig te werk worden gegaan. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie