Horeca in de regio wordt het zwaarst getroffen tijdens de coronacrisis.
Horeca in de regio wordt het zwaarst getroffen tijdens de coronacrisis. Archief

Impact coronacrisis groot op regio Amsterdam: 376.000 banen op de tocht

3 april 2020 om 11:30 Economie

AMSTELVEEN De coronacrisis raakt de economie hard in regio Amsterdam.  Elke maand dat de crisis duurt, kost dat Amsterdam en de regio 1,6 miljard euro, de economie krimpt dan naar verwachting met 1,6%, 376.000 banen staan er daarnaast op de tocht. Dat heeft SEO Economisch Onderzoek, een onafhankelijke economisch onderzoeksbureau van de Universiteit van Amsterdam, berekend in opdracht van gemeente Amsterdam.

Deze regio wordt in verhouding harder geraakt dan de rest van Nederland. Dit komt onder meer door de vele horeca, hotels, B&B's, groothandels en Schiphol in de regio. De verwachting is dat de impact ook zal doorwerken in de andere sectoren.

Binnen het onderzoek is gekeken naar het gebied Groot Amsterdam. Dit bestaat uit de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Diemen, Ouder-Amstel, Landsmeer, Oostzaan, Beemster, Edam-Volendam, Purmerend en Waterland.

DALING De verwachting is dat als de contactbeperkende maatregelen van de regering doorlopen tot 1 juni – de meeste lopen in ieder geval nu tot 28 april -, er dan een daling zal zijn van de economische groei met 3,9% in 2020. De verwachte groei van 2,3% voor Amsterdam en regio slaat dan om in een krimp van 1,6% over 2020. Dit is wel een eerste raming met een brede marge, zo waarschuwen de onderzoekers. Elke extra maand dat de maatregelen voortduren, veroorzaakt een krimp van de economie in 2020 met 1,5% extra en een productieverlies van 1,6 miljard euro in termen van toegevoegde waarde. Dit is 1,5 procent van het bbp in Groot-Amsterdam.

BANEN Naar verwachting worden er ongeveer 31% van de banen direct of indirect geraakt. Het gaat hier om 376.000 banen, waarvan 248 duizend banen in de gemeente Amsterdam, en 128 duizend banen in de overige gemeenten van Groot Amsterdam. Voor heel Nederland wordt circa 24 procent van de banen direct of indirect getroffen door de maatregelen. Dit betreft landelijk in totaal 2,5 miljoen banen.

SECTOREN De effecten van de coronacrisis worden het meest gevoeld in sectoren als de horeca, uitzendbureaus, logiesverstrekking en groothandels. Ook bedrijven in de transport (over land, water of door de lucht) krijgen behoorlijke klappen.

Een tabel uit het rapport van SEO Economisch Onderzoek. Het model bestaat uit 80 sectoren. De bovenstaande tabel geeft de top 10 weer qua impact op de toegevoegde waarde voor de situatie waarin de maatregelen een maand duren.

CRISISMAATREGELEN Het effect op de werkloosheid is onzeker omdat de (Rijks)overheid diverse crisismaatregelen heeft genomen en in voorbereiding heeft. Zolang ondernemers werknemers in dienst kunnen houden, is het effect op de werkloosheid beperkt. Maar het precieze effect van de maatregelen is op dit moment onbekend. 

Het rapport is hier te bekijken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie