Afbeelding
Naomi Heidinga

D66: ´Kwaliteitsimpuls voor onderwijs´

7 maart 2018 om 12:31 Verkiezingen/nieuws

AMSTELVEEN D66 wil in Amstelveen de grootste partij worden. Daarom wordt volop campagne gevoerd. De afgelopen weken ging de partij op verschillende plekken in Amstelveen het gesprek aan met inwoners. Ook op sociale media is de partij actief. Lijsttrekker Maaike Veeningen, tevens wethouder, ziet voor D66 een rol in het college weggelegd. "Het gaat goed met Amstelveen. De economie groeit, maar niet iedereen profiteert daarvan. Daardoor lopen we het risico op een groeiende ongelijkheid. D66 wil die ongelijkheid aanpakken, vooral wanneer deze het gevolg is van ongelijke kansen."


D66 wil zich daarom onder andere inzetten voor een verdere kwaliteitsimpuls voor het onderwijs, woningen voor starters en middeninkomens, en verticaal groen (zoals groene gevels). Ook op het gebied van duurzaamheid moeten stappen worden gezet, wil Amstelveen in 2040 klimaatneutraal zijn.


Onderwijs is een belangrijk thema voor D66. "Daarom is in de afgelopen vier jaar veel in het onderwijs geïnvesteerd." Het geld werd besteed aan de bouw van nieuwe scholen en ICT-onderwijs. "We willen ook de komende vier jaar de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. We willen doorgaan met ICT-onderwijs en het bieden van meertalig onderwijs. Daarnaast willen we investeren in extra klaslokalen en het internationaal onderwijs uitbreiden. Amstelveen heeft een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale bedrijven. De aanwezigheid van internationale scholen draagt daar aan bij. Bovendien wordt zo de druk op het reguliere onderwijs verkleind."
De komst van internationale bedrijven naar Amstelveen brengt werkgelegenheid met zich mee. "Voor iedere expat worden zo'n elf Nederlandse werknemers in dienst genomen." Expats moeten zoveel mogelijk verdeeld worden over Amstelveen, vindt D66.


Wat betreft de woningmarkt is de partij duidelijk. "Minimaal 75 procent van de nieuwe woningen moet bestemd zijn voor starters of middeninkomens. Zij hebben nu moeite om een woning te vinden. Dat geldt bijvoorbeeld voor verplegers of leraren. Juist met het tekort dat aan leraren in Nederland dreigt, is het belangrijk voldoende betaalbare woonruimte beschikbaar te hebben binnen de gemeente. Leraren zullen immers eerder kiezen voor een baan in de buurt van hun woonplaats."
Ook D66 wil de Middenpolder en Bovenkerkerpolder groen houden. De partij ziet het Stadshart bijvoorbeeld als uitbreidingslocatie. "Daar kunnen we woonruimte creëren door meer de hoogte in te gaan."


Gelijke kansen betekent volgens D66 ook dat iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn. Daarom vraagt de partij in haar verkiezingsprogramma aandacht voor LHBTI-acceptatie (LHBTI staat voor: lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen). D66 wil dat er in de volgende periode een ambitieuze regenboogagenda komt met het streven naar een 100 procent acceptatie van Amstelveense LHBTI's. De partij wil graag gender-neutrale toiletten op het gemeentehuis en in het Stadshart om publiekelijk uit te dragen dat iedereen welkom is in Amstelveen.

De partij ziet tevens kansen voor Amstelveen als pilotgemeente voor gereguleerde hennepteelt. "Dat zouden we bijvoorbeeld in samenwerking met Amsterdam kunnen doen. Het reguleren van de hennepteelt zorgt niet alleen voor een afname van overlast en risico's voor de buurt. Bij een illegale kwekerij kan bijvoorbeeld brand uitbreken." Daarnaast is er nog een voordeel. "Er wordt een heel aantal woonhuizen gebruikt voor wietteelt. Wanneer je de wietteelt reguleert, komen deze woningen weer beschikbaar voor hun doel: bewoning."

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie