Afbeelding
BNG

Amstelveen 60 miljoen euro rijker door verkoop aandelen Eneco

27 maart 2020 om 13:19 Overig

AMSTELVEEN Gemeente Amstelveen heeft deze week 60.321.092,42 euro op haar rekening gestort gekregen. Het gaat om de opbrengst van de verkoop van de gemeentelijke aandelen in energiebedrijf Eneco  Volgens wethouder Herbert Raat (Financiën) kan de gemeente zeker gezien de coronacrisis het geld goed gebruiken, onder meer om financiële noodsteun te kunnen verlenen. 

De aandelen van Eneco waren in handen van 44 gemeenten in Nederland. In november werd duidelijk dat het Japanse consortium Mitsubishi Corporation en Chubu Electric Power Co. Inc de aandelen van Eneco over zou nemen voor in totaal 4,1 miljard euro. Dat was aanzienlijk meer dan aanvankelijk werd verwacht.

Amstelveen had anderhalf procent van de aandelen van de aandelen in bezit. Aanvankelijk werd een opbrengst van minimaal 30 miljoen euro verwacht. Uiteindelijk is dat dus 60 miljoen euro geworden.

Amstelveen gaat de Eneco-gelden voor een flink deel investeren in energietransitie en duurzaamheid. Ook wordt een deel gebruikt voor het verstevigen van de reserves via Sparen Vooraf (voor toekomstige grote uitgaven). Een deel wordt ook in de  Algemene Reserve gestort, omdat de gemeente met het verkopen van de aandelen wel de jaarlijkse dividendinkomsten van Eneco van 0,7 tot 1 miljoen gaat missen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie