Burgemeester Tjapko Poppens..
Burgemeester Tjapko Poppens.. Gemeente Amstelveen

Oproep burgemeester Amstelveen: 'Blijf zoveel mogelijk binnen!'

27 maart 2020 om 10:56 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Burgemeester Tjapko Poppens heeft in een online brief inwoners van Amstelveen dringend opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven. Dat om de verspreiding van het coronavarius af te remmen. 'Blijft u alstublieft zoveel mogelijk binnen, tenzij dat niet anders kan. U weet dat we dit met elkaar moeten doen om te zorgen dat onze ziekenhuizen, en vooral de IC-afdelingen, het aan blijven kunnen en zo min mogelijk mensen ziek worden,' aldus de burgemeester in zijn brief aan de inwoners. De komende weken zijn daarin cruciaal. Inwoners moeten volgens de burgemeester alleen naar buiten gaan voor hun werk, om boodschappen te doen of voor een korte wandeling in de frisse lucht.

Burgemeester Poppens wijst er in zijn brief op dat het coronavirus ons allemaal treft. 'Corona is van grote invloed op ons dagelijks leven. Dat zorgt voor onzekerheid, ook omdat we niet weten hoe lang dit nog gaat duren. De economische en maatschappelijke impact voor Amstelveen is groot. Daarnaast neemt ook in Amstelveen het aantal mensen dat ziek is toe. Ik leef zeer met hen mee en wens hen veel beterschap toe.' Hij benadrukt ook dat iedereen, jong en oud, het virus kan krijgen en kan verspreiden. Onze ouderen en zwakkeren zijn het meest kwetsbaar en moeten door ons allemaal beschermd en geholpen worden.

1,5 METER AFSTAND In zijn brief geeft hij ook een overzicht van de extra maatregelen die landelijk en in de regio Amsterdam-Amstelland zijn getroffen om verspreiding van het virus af te remmen. Het gaat daarbij onder meer om 1,5 meter afstand van andere personen houden. Ook is groepsvorming van drie of meer mensen niet toegestaan (uitgezonderd huishoudens), Verder vinden er tot 1 juni geen evenementen plaats. Dat geldt dus ook voor Koningsdag, de herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag. Tevens zijn extra maatregelen getroffen voor winkels en markten.

RELIGIEUZE BIJEENKOMSTEN Ook religieuze bijeenkomsten met meer dan 30 mensen zijn niet meer toegestaan. Dit geldt ook voor (kerkelijke) begrafenissen en huwelijken. De reden dat bij deze bijeenkomsten wel  meer dan drie personen mogen samen komen ligt in de grondwettelijk vastgelegde godsdienstvrijheid. De burgemeester ontraadt religieuze groepen omwille van de volksgezondheid echter sterk om bijeenkomsten plaats te laten vinden, hoezeer hij de behoefte aan troost en steun ook begrijpt. 'Ik ben dankbaar dat het overgrote deel van de synagogen en kerken al over is gegaan naar online diensten. Ik doe een beroep op een ieder om dit te blijven doen. Het is echt nodig dat we elkaar zo weinig mogelijk fysiek ontmoeten.'

SPORTVOORZIENINGEN Verder zijn als preventieve maatregel fitnessapparatuur in parken en in de openbare ruimte afgesloten. Dat geldt ook voor voetbalkooien en pannaveldjes. De burgemeester kondigt verder extra toezicht aan op naleving van het verbod op gebruik van sportvelden. 'Alle beheerde sportvelden van onder meer sportverenigingen zijn al sinds enkele weken gesloten. Ondanks deze sluiting maken veel inwoners in hun vrije tijd er gebruik van. Omdat ook hier te veel mensen zich te dicht op elkaar bevinden wordt de handhaving op deze plekken geïntensiveerd," al;dus de burgemeester.

Op plekken waar zorgen bestaan over aanhoudende drukte kan cameratoezicht worden ingesteld. 'Als het nodig is dan worden ook op die locaties aanvullende maatregelen genomen.' aldus Poppens. 

VEERKRACHT De burgemeester besluit zijn brief met bemoedigende woorden. 'Gelukkig zie ik dat de meeste Amstelveners hun verantwoordelijkheid nemen en zich aan de regels houden, ook al is het niet altijd makkelijk. Thuis werken, een huishouden met kinderen draaiend houden en ervoor zorgen dat het hele gezin zich aan de adviezen van het RIVM houdt. Ondanks het feit dat we ons in een moeilijke situatie bevinden zie ik ook een enorme veerkracht in onze samenleving. Er zijn allerlei initiatieven in de samenleving om elkaar te helpen. Ook digitaal ontstaan er allerlei initiatieven om elkaar te bereiken en van dienst te zijn. Ik ben trots op Amstelveen en hoe we het met deze situatie omgaan. Er komt een moment dat we allemaal weer naar buiten kunnen, uitgestelde verjaardagen, huwelijken en andere feestjes kunnen vieren. Laten we daar naar uitkijken.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie