Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Weekmarkt op Stadsplein gaat door met alleen etenswaren

26 maart 2020 om 09:27 Zakelijk

AMSTELVEEN De Amstelveense weekmarkt op het Stadsplein gaat vrijdag met extra aanpassingen opnieuw door. In het kader van de recente kabinetsmaatregelen worden kramen die geen etenswaren verkopen geweerd om mogelijke drukte tegen te gaan.

Femke Halsema staat als voorzitter van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland warenmarkten toe, mits deze aan strenge voorwaarden voldoen. Weekmarkten worden gezien als een 'open lucht supermarkten' die voorzien in eerste levensbehoeften van inwoners. Bovendien dragen ze volgens de veiligheidsregio bij aan de vermindering van de drukte in de gewone supermarkten. Naast de voorwaarden die gesteld worden, doet de gemeente ook een dringend beroep op bezoekers en ondernemers om zich aan de voorschriften te houden voor een veilige markt.

HANDHAVING Om nog meer ruimte op de markt te creëren, worden alleen warenkramen toegestaan die eerste levensbehoeften (etenswaren) verkopen. Ook gelden wederom duidelijke hygiënemaatregelen voor marktondernemers en bezoekers. Dit 'corona-protocol' is conform de richtlijnen van het RIVM en de GGD. De marktmeester en handhavers van de gemeente zien toe op naleving van deze regels. Bij niet voldoende afstand of groepsvorming vindt handhaving plaats en indien nodig sluiting.

SPREIDING KRAMEN Vorige week vrijdag vond de weekmarkt ook in aangepaste vorm plaats. Die is volgens wethouder Floor Gordon (Economische Zaken) goed en veilig verlopen en ook werd het corona-protocol goed nageleefd. Nu vinden nog meer aanpassingen plaats. "Door non-food te weren wordt nog meer ruimte gecreëerd voor de spreiding van kramen. Daarmee kan de markt ook veilig blijven met meer bezoekers, iets wat met het huidige mooie weer niet ondenkbaar is. De ondernemers Marktadviescommissie is bij het besluit betrokken. De veiligheid van bezoekers en ondernemers staat ook bij hen voorop en met hen is nader contact over het vervolg. Wij realiseren ons ook dat dit voor sommige marktkooplieden een tegenvaller is en bekijken of we hen kunnen compenseren, door bijvoorbeeld de marktgelden niet in rekening te brengen," aldus de wethouder.

De belangrijkste richtlijnen voor warenmarkten:

- De kramen staan verspreid over de markt opgesteld, zodat het mogelijk wordt om de drukte te spreiden en een onderlinge afstand te kunnen bewaren van 1,5 meter tussen de personen op de markt.

- Voorkom hand-op-hand contact. Betalingen liefst met Pin. Bij contante betaling geld op de toonbank leggen, zodat daar géén contact met de hand voor nodig is.

- Zorg daar waar nodig is voor voldoende desinfecterende handzeep.

- Géén zitjes en of statafels en proef-bordjes bij de marktkramen.

- Handschoenen als consumenten en verkopers voedsel aanraken

- Het is niet de bedoeling dat er etenswaren genuttigd wordt op de markt. De marktkooplieden geven de producten mee in meeneemverpakkingen.

- Er staan waarschuwingsborden op en rond de markt waarop de regels staan

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie