Afbeelding
Duurzame energie

Elektriciteit in Amstelveen nog niet duurzaam

25 maart 2020 om 16:37 Partnercontent

Het percentage duurzaam opgewekte elektriciteit in Amstelveen is vooralsnog zeer beperkt. Op dit moment bedraagt het percentage duurzaam opgewekte elektriciteit 4 procent. De gemeente wil hier verandering in brengen en gaat daarover in gesprek met inwoners. Inwoners kunnen een online enquête invullen over het aardgasvrij maken van woningen en wijken in Amstelveen.

Amstelveen van het gas
Sinds vorig jaar wordt er al geen gasaansluiting meer aangelegd in alle nieuwbouwwoningen in Amstelveen. Deze woningen moeten verplicht zonder gasnet aangelegd worden. Bij nieuwbouw ligt de focus ook op duurzame bouw, bijvoorbeeld door bouwmaterialen te recyclen. Ook zijn er verschillende subsidies die verstrekt worden om bewoners te stimuleren van het gas af te gaan. In 2040 heeft de gemeente als doel om volledig aardgasvrij te zijn en het gemeentelijk apparaat moet in 2030 al volledig duurzaam opereren. Het elektriciteitsverbruik zal dus de komende jaren verder toe gaan nemen. Elektriciteit is nodig wanneer er geen aardgas wordt gebruikt voor onder andere elektrisch koken en het verwarmen van gebouwen. Ook het stimuleren van elektrisch rijden is een speerpunt van de gemeente. Momenteel bedraagt het percentage duurzaam opgewekte elektriciteit echter slechts 4 procent.

Transitievisie Warmte
Voor eind 2021 maakt iedere Nederlandse gemeente een Transitievisie Warmte. Gemeente Amstelveen streeft ernaar om dit plan al dit jaar klaar te hebben. Hierbij is het belangrijk dat de plannen en keuzes die daarin gemaakt worden op voldoende draagvlak kunnen rekenen. Door inwoners en ondernemers al in een vroege fase te betrekken, kan de gemeente rekening houden met vragen en zorgen die spelen. Door de aanpak hierop af te stemmen, wordt de kans op succes vergroot. In de uitstaande enquête van de gemeente worden inwoners onder meer gevraagd over hun houding ten opzichte van aardgasvrij wonen en of ze zelf initiatief willen nemen. Het invullen duurt slechts vijf minuten en levert waardevolle informatie op voor de gemeente.

Stapsgewijs richting aardgasvrij
De Transitievisie Warmte bestaat uit een stapsgewijs tijdspad richting aardgasvrij wonen en ondernemen. Ook komt er in het plan te staan welke toekomstige energievoorziening(en) realistisch zijn en kansen bieden, met daarbij een indicatie van de mogelijke kosten. Het wisselen van energieleverancier en daarbij kiezen voor groene stroom is al een stap in de goede richting. Transitievisie Warmte wordt opgesteld in samenwerking met inwoners en andere belanghebbenden en vervolgens uitgewerkt in wijkgerichte uitvoeringsplannen. Het doel is om het gebruik van alle fossiele brandstoffen te beperken, waaronder aardgas, maar ook benzine en diesel. Dit zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot. Mogelijke alternatieven voor aardgas zijn onder andere waterstof, duurzaam gas, een warmtenet of een warmtepomp in elke woning. In 2050 mag heel Nederland geen aardgas meer gebruiken om woningen en gebouwen te verwarmen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie