Afbeelding
Schade

Schadeauto's een groot probleem in Amstelveen

19 maart 2020 om 07:31 Partnercontent

In Amstelveen hebben tegenwoordig steeds meer mensen last van het probleem van de schadeauto's. Mensen kopen een tweedehandsauto en komen tot de conclusie dat deze auto in het verleden schade heeft gehad. Zelfs als de schade al bekend was blijkt achteraf vaak dat de auto veel meer schade heeft dan van tevoren was gedacht. Hoe zoiets kan gebeuren is simpel? Wij mensen vertrouwen elkaar en we zijn eveneens 'leek'. Dit komt omdat er te weinig wordt gecontroleerd op het schadeverleden van auto's. Veel malafide handelaren maken hier misbruik van en frauderen hier dan ook mee. Het is gemakkelijk om op deze manier onwetende klanten "op te lichten". Een fenomeen waar de lokale garagehouder in Amstelveen steeds vaker tegenaan loopt. Mensen zijn gedupeerd en de koper draait voor de gevolgkosten op, een treurige zaak, aldus de lokale garagehouders.

Stijging in het aantal schadeauto's in de regio
In Amstelveen wordt steeds vaker vastgesteld dat een auto in het verleden ernstige schade heeft gehad. Ergens ook wel logisch, want aan het verkeer deelnemen, zeker in de dichtbevolkte delen van Noord-Holland, brengt risico op schades met zich mee. Is de auto goed gerepareerd dan hoeft het helemaal geen probleem te zijn, het gaat pas fout als het herstelwerk voor weinig geld door een beunhaas is gedaan. De auto is dan optisch goed en je komt gemakkelijk van je auto af, immers hij ziet er goed uit. De verkoper heeft zijn geld en de koper zit met de gebakken peren. Een tafereel wat volgens de Amstelveense garagebedrijven vaak pas aan het ligt komt als de auto voor onderhoud of APK komt.

Hoe voorkom je dat je een schadeauto koopt?
Tegenwoordig wordt er dus steeds meer gefraudeerd met schade auto's, maar hoe voorkom je dat je zo'n auto koopt?

Ten eerste is het verstandig om een schaderapport aan te vragen. Hierover lees je meer in de volgende alinea. Ten tweede is het ook mogelijk om de auto te laten keuren voor je deze aanschaft. Daar hangt wel een prijskaartje aan, het is daarom verstandig om eerst de auto te checken op kenteken en als dat allemaal goed is pas een keuring af te nemen. Dankzij de keuring krijg je een goed beeld over het schadeverleden van het voertuig als ook de algehele technische staat.

Uiteraard kun je ook zelf een inspectie uitvoeren. Je moet dan wel weten waar je op moet letten als je een tweedehandsauto koopt. Ook wijzen de garagebedrijven er op dat twee meer zien dan één, dus neem bij voorkeur altijd iemand mee, liefst met kennis van zaken.

Schadeverleden auto opvragen voor aankoop
Voor je een tweedehandsauto koopt is het aan te raden om eerste de schadehistorie van de auto te checken. Dat kan je online doen op de website www.autoverleden.nl. Op deze website zie je of de auto die jij mogelijk wilt aanschaffen in het verleden wel een schade heeft gehad, waar de schade zich bevond en hoe ernstig de beschadiging was. Deze check is niet gratis, het kost je net iets minder dan 10 euro, een bedrag wat gemakkelijk opweegt tegen de kosten die het onvoorzien kopen van een ex-schadeauto met zich meebrengt.

Aankoopkeuring laten uitvoeren
Als je een tweedehandsauto aanschaft boven de 4.500 euro kun je een aankoopkeuring laten uitvoeren door een inspecteur. Tijdens deze inspectie wordt duidelijk of de auto eerdere schade heeft gehad. Daarnaast kijkt de inspecteur naar de staat en kwaliteit van het herstelwerk van het voertuig. Na de inspectie ontvang je een gedetailleerd rapport met alle informatie die van belang is, zo voorkom je dat je zeker dat je een miskoop doet. Een aankoopkeuring kost rond de 300 euro. Toch geven de meeste garagebedrijven in Amstelveen aan dat, als jij een auto op het ook hebt, je altijd langs kan rijden voor een kleine keuring, de monteur ziet dan snel genoeg wat de staat van de auto is en het kost je tussen de 50 en de 100 euro, afhankelijk van het type garagebedrijf/dealer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie