Afbeelding
Pixabay

Huisartsen passen werkwijze aan om druk op praktijken te verlagen

18 maart 2020 om 16:02 Zorg

AMSTELVEEN In verband met de uitbraak van coronavirus (COVID-19) werken huisartsen in elk geval tot 6 april met een aangepaste werkwijze. Dat melden Pieter Bots, voorzitter van Huisartsen Coöperatie Amstelland en Brigitte Reiss, directeur Huisartsenpost Amstelland. De werkwijze is aangepast  om de verspreiding van het virus te beperken, de druk op de huisartsenpraktijken te verlagen en echt zorg te kunnen bieden waar nodig. 

Bots en Reiss doen een dringend verzoek om niet naar de huisartsenpraktijken te komen zonder eerst telefonisch contact te hebben gehad. Zij spreken van een toenemende druk op de
huisartsenzorg vanwege het coronavisrus. Zo is in de praktijken en op de Huisartsen/Spoedpost het aantal telefonische vragen met 30 procent gestegen. 'Door de inzet van alle medewerkers is dit allemaal nog te behappen,' aldus de twee.

De taak van de huisarts is om de reguliere zorg zoveel mogelijk te bewaken en in stand te houden in deze moeilijke tijden, zo stellen zij. Ook worden mensen die besmet zijn geraakt, zo goed mogelijk begeleid volgens de richtlijnen van het RIVM en het Nederlands Huisartsen Genootschap.

UITSLUITEND OP AFSPRAAK In verband hiermee is de werkwijze van de huisartsen aangepast. Dat houdt onder meer in dat huisartsen waar het kan, controles voor een chronische aandoening uitstellen of vervangen door een telefonisch consult. Verder worden cliënten opgeroepen om alle vragen die uitgesteld kunnen worden ook uit te stellen. De huisartsen werken uitsluitend op afspraak en ook voor een herhaal-recept dient eerst gebeld te worden. Bij het maken van een afspraak zal de doktersassistent vragen naar luchtwegklachten of koorts. Cliënten worden op het hart gedrukt om hier een eerlijk antwoord op te geven. De assistente zal ook vaker zelfzorg advies geven of de cliënt door de huisarts terug laten bellen.

'Het spreekt vanzelf dat we natuurlijk de gezondheidsproblemen die wel beoordeeld moeten worden, blijven behandelen,' aldus Bots en Reiss.

GEEN GENEESMIDDEL CORONA Mensen die hoesten en/of koorts hebben maar niet benauwd zijn hoeven de huisarts of de huisartsenpost niet te bellen. 'Een beoordeling voegt in dit geval niet veel toe,' aldus Bots en Reiss. 'Er is immers helaas geen geneesmiddel voor corona. Patiënten die kwetsbaar zijn doordat zij bijvoorbeeld ook een andere aandoening hebben, wordt aangeraden om wel te bellen voor overleg. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om alle mensen boven de 70 en alle mensen jonger dan 70 met een chronische aandoening zoals bijvoorbeeld diabetes, astma, copd, ernstige hart of nierproblemen, stoornissen van het afweersysteem) . De huisarts zal dan samen met de patiënt beslissen wat verstandig is.

De huisartsen roepen inwoners verder op om voor algemene vragen over corona niet de huisarts of de huisartsenpost te bellen, maar te kijken op de website van het RIVM of te bellen met het landelijk informatie nummer van het RIVM 0800 1351.

MONDKAPJES WELKOM De huisartsen doen ook nog een opvallende oproep: 'Mocht u nog mondkapjes over hebben dan zijn deze van harte welkom in de huisartsenpraktijken.'

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie