Vrijwilligers van de Rotaryclub schrobden het tuinmeubilair bij Klaasje Zevenster schoon tijdens NLdoet in 2018.
Vrijwilligers van de Rotaryclub schrobden het tuinmeubilair bij Klaasje Zevenster schoon tijdens NLdoet in 2018. Annette van Waaijen

Oranjefonds roept op activiteiten NLdoet uit te stellen wegens coronavirus

12 maart 2020 om 12:01 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Het Oranjefonds heeft deelnemende organisaties aan NLdoet opgeroepen om hun voor komend weekend geplande activiteiten uit te stellen. Tijdens NLdoet doen vrijwilligers door het hele land klussen bij uiteenlopende instellingen. Vanwege de verspreiding van het coronavirus vindt het Oranjefonds het niet verantwoord om de geplande activiteiten dit weekend door te laten gaan. De oproep geldt ook voor activiteiten die in Amstelveen op het programma staan, zoals de Rollator Pimp Dag in Huis aan de Poel en een high tea voor bewoners van zorgcentrum Groenelaan. "Met pijn in ons hart geven we dit advies. NLdoet is immers een feest van sociale verbinding. Maar er is niks belangrijker dan gezondheid," aldus Marc van Hal, waarnemend directeur van het Oranjefonds. 

De 16de editie van NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland, zou komende vrijdag en zaterdag plaastvinden. Er stonden landelijk zo'n 8.700 klussen gepland waarbij mensen iets goeds konden doen voor een ander. "NLdoet staat voor sociale verbinding. En dat strookt niet met de oproep tot sociale onthouding. Het coronavirus heeft grote invloed op de samenleving. Mensen die al weinig sociale contacten hebben, ervaren door deze uitbraak nog meer een gevoel van eenzaamheid. Organisaties die zich inzetten voor anderen en die volledig op vrijwilligers draaien, hebben nu veel minder handen die mee kunnen helpen. We willen iedereen in Nederland dan ook oproepen tijdens deze pandemie om te kijken naar mensen die hierdoor geraakt worden. En daarbij de adviezen van het RIVM te volgen. Verbinden en elkaar helpen zal iedere dag cruciaal zijn de komende maanden," aldus Van Hal.

Het Oranje Fonds vraagt alle deelnemers dan ook hun activiteiten op een ander moment wel door te laten gaan. "Want vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties zijn onmisbaar in Nederland. En alle activiteiten die dit weekend uitgevoerd zouden worden, zouden een groot verschil maken voor veel mensen."

Op NLdoet.nl kunnen deelnemers lezen hoe zij hun activiteiten kunnen verzetten. Er komt vooralsnog geen nieuwe landelijke datum. Organisaties zijn vrij om dit naar eigen inzicht te bepalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie