Afbeelding
René de Leeuw

Schiphol komt met maatregelen die geluidshinder moeten verminderen

12 maart 2020 om 11:49 Verkeer en vervoer

SCHIPHOL Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) hebben een gezamenlijk programma met maatregelen gepresenteerd die naar hun zeggen geluidshinder door vliegverkeer af moet laten nemen. De maatregelen zijn te vinden op de vandaag gelanceerde website https://minderhinderschiphol.nl/. Voorbeelden van maatregelen zijn het hoger aanvliegen richting de Polderbaan in de nacht, het beperken van het gebruik van de 'niet-preferente' banen zoals de Aalsmeerbaan, Zwanenburgbaan en de Buitenveldertbaan, het beperken van nachtelijke starts vanaf de Kaagbaan in noordoostelijke richting bij baanonderhoud, een onderzoek naar vaste naderingsroutes overdag en het onderzoeken van optimalisaties van vliegroutes, bijvoorbeeld bij Uithoorn. 

De maatregelen zijn verdeeld over vier thema's: baangebruik, vliegtuigtypes, vliegroutes en -procedures overdag en vliegen in de nacht. Belangstellenden en betrokkenen kunnen nog reageren op het programma. Schiphol en LVNL stellen dat zich geboden voelen aan de inspanning om de hinder te beperken, ongeacht besluitvorming van het kabinet over de ontwikkeling van de luchtvaart.

UITVOERINGSPLAN HINDERREDUCTIE Het programma is eerder door Schiphol en LVNL al aangekondigd. Het is tevens bedoeld als antwoord op de vraag van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) die in juli vroeg om een 'uitvoeringsplan hinderreductie dat concrete en zichtbare maatregelen bevat'. LVNL en Schiphol ontwikkelden het programma op basis van suggesties en voorstellen van bewoners, bestuurders, het Regioforum van de Omgevingsraad Schiphol, de top 20 klachten bij Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS), eigen expertise en innovaties in luchtvaarttechnieken en – systemen.

Schiphol heeft afgelopen jaar veel gesprekken gevoerd met omwonenden, lokale bestuurders en experts. "Terugkerend gespreksonderwerp was: willen we de lusten van luchtvaart behouden, dan moeten we de lasten verminderen. Met het uitvoeren van dit programma, maken we samen met LVNL werk van het verminderen van hinder in de omgeving van Schiphol," aldus Dick Benschop, CEO Royal Schiphol Group.

GELUID EN EMISSIES TERUGDRINGEN Volgens Michiel van Dorst, CEO Luchtverkeersleiding Nederland, is overleg met mensen die in de omgeving van Schiphol wonen. bestuurders en andere betrokken partijen van belang om hinderbeperking te realiseren. "Door een open gesprek en samenwerking, kunnen we nieuwe mogelijkheden en voorstellen om geluid en emissies terug te dringen zorgvuldig onderzoeken en ontwikkelen en daarbij de veiligheid waarborgen," stelt hij.

Belangstellenden en betrokkenen kunnen op het programma reageren via een online consultatie via minderhinderschiphol.nl . Ook organiseren LVNL en Schiphol dit voorjaar informatiebijeenkomsten op verschillende locaties. De reacties en suggesties worden volgens de twee partijen gebruikt om het programma te verbeteren of verder aan te vullen, alvorens het later dit jaar aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat wordt aangeboden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie