Afbeelding
Pixabay

Inwoners Amstelveen gemiddeld minder dik dan landgenoten

12 maart 2020 om 11:01 Zorg

AMSTELVEEN Ruim 40 procent van de volwassen inwoners van Amstelveen heeft een overgewicht. 9 procent daarvan kampt met ernstig overgewicht (obesitas). Hiermee scoort Amstelveen beter dan het landelijk gemiddelde. Landelijk gezien is 48,9 procent te zwaar, en heeft 13,8 procent te maken met obesitas. Dat blijkt uit onderzoek van Vandaagafvallen.nl dat informatie rondom afvallen verzamelt en vergelijkt. Hiervoor zijn gegevens van de Gezondheidsmonitor, het CBS en RIVM geraadpleegd.
 

Er is sprake van overgewicht bij een BMI (Body Mass Index) van 25 of hoger. De index geeft de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon op basis van geslacht weer. Van ernstig overgewicht, ook bekend als obesitas, is sprake bij een BMI van 30 of hoger. Een BMI tussen de 18,5 en 25 betekent een normaal gewicht.

BEWEGING Ook op gebied van de landelijke Beweegrichtlijnen scoort Amstelveen relatief goed. 55 procent voldoet aan de landelijke Beweegrichtlijnen. Dit betekent minimaal 2,5 uur per week matig intensieve inspanning (bijvoorbeeld fietsen of wandelen), twee keer per week zogenaamde spier- en botversterkende activiteiten (traplopen, springen, fietsen of krachttraining) en niet te veel stilzitten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat in Amstelveen bij 39 procent van de verplaatsingen over een korte afstand (tot 7,5 km) gebruik wordt gemaakt van de fiets.

Een grote meerderheid van de inwoners van Amstelveen (80 procent) ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed. Landelijk gezien ligt dit percentage op 75,6%.

ROKEN EN DRINKEN Het alcohol- en rookgedrag ligt tenslotte redelijk in lijn met de rest van Nederland. In Amstelveen wordt door 42 procent van de bevolking van 19 jaar en ouder volgens de Richtlijn gedronken (drinkt niet of maximaal 1 glas per dag). 8 procent van de bevolking is een zware drinker. Dat wil zeggen: minstens 1 keer per week 6 glazen alcoholhoudende drank voor mannen en 4 glazen voor vrouwen per dag. 7 procent wordt aangemerkt als overmatige drinker. Daarvan is sprake als er meer dan 14 glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen) gedronken worden. 17 procent van de inwoners in Amstelveen rookt wel eens.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie