Trotse vrouwen in Rwanda met de gekregen geiten van Stichting Melania
Trotse vrouwen in Rwanda met de gekregen geiten van Stichting Melania ik zelf

Fietstocht door Rwanda voor Stichting Melania

12 maart 2020 om 00:06 Maatschappelijk Deel je nieuws

De Amstelveense Joan Ypma en Caroline van Dijk fietsten in januari met twaalf vrouwen door Rwanda voor Stichting Melania en bezochten daar vrouwengroepen die ondersteund worden door de Stichting. Begin volgend jaar gaat er nog een groep, dit keer door het zuiden van India, naar de provincie Tamil Nadu. Het doel is geld in te zamelen voor inkomensgenererende activiteiten ‘voor en door sterke vrouwen’ en de betreffende projecten ook zelf te bezoeken. Zo zie je direct, met eigen ogen, of het geld goed besteed wordt!

Rwanda is een land dat verscheurd is door de genocide. In 1994 zijn hierbij een miljoen doden gevallen, grotendeels door moord van Hutu’s op de Tutsi’s. De gevolgen daarvan zijn vandaag de dag nog zichtbaar in de samenleving. Maar het is ook een mooi land met veel natuurschoon en diverse nationale parken met groot wild, variërend van gorilla’s tot leeuwen. De fietsgroep trok veel bekijks, maar de fietsers zelf keken ook hun ogen uit.

Joan vertelt: “De sponsorfietstocht door Rwanda was overweldigend! Al bij het eerste project dat we bezochten, stonden vierhonderd mensen op ons te wachten. Er waren sprekers en dansers, maar misschien nog wel het mooiste waren de vrouwen die ons hun geit kwamen laten zien. Die hadden ze van Melania gekregen en daar waren ze enorm trots op.”
“Het is de nieuwe manier van fondswerving,” zegt Caroline. “Zelf een sportieve prestatie leveren en daar je kennissenkring bij betrekken middels een bijdrage voor het goede doel.”

De stichting steunt kleine projecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika met een bijdrage voor training en de start van een economische activiteit. Een professionele oven, bijvoorbeeld, om brood te bakken voor ontbijt op scholen. Of een watertank en spuit om een autowasserij te beginnen. Geiten, kippen, eenden om marktwaar te leveren en kuikens door te geven aan nieuwe groepen vrouwen.

Maar liefst 22.000 euro brachten ze samen bij elkaar, o.a. door alle vrienden en kennissen en collega’s te vragen iets te doneren, maar ook door bijvoorbeeld een wijnproeverij te organiseren of oliebollen te bakken en verkopen met oud en nieuw. 

Word je enthousiast van dit verhaal en wil je ook een keer mee met een fietsreis? Neem dan contact op met Caroline van Dijk (cvandijk@melania.nl).  Een beetje fietservaring is een pre, maar geen voorwaarde om mee te kunnen. En wil je een project sponsoren? Kijk op de site www.melania.nl. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie