Afbeelding
Pixabay

Miljoenenkorting Amstelveen door Rijk dreigt wegens stijging huizenprijzen

11 maart 2020 om 12:17 Overig

AMSTELVEEN Door plannen van het Rijk om gemeenten met dure woningen drastisch te korten op hun uitkering uit het Gemeentefonds, dreigt Amstelveen  jaarlijks zo'n 6 miljoen euro minder uitgekeerd te krijgen. Het Rijk vindt dat gemeenten met dure woningen meer inkomsten uit ozb (onroerende-zaakbelasting) kunnen binnenhalen. Het Amstelveense college van B en W vindt dit niet terecht en probeert de minister op andere gedachten te brengen. Ook gaat Amstelveen contact leggen met andere gemeenten die met dezelfde problematiek te maken hebben om te kijken of zij gezamenlijk kunnen optrekken richting het Rijk.

Gemeenten ontvangen jaarlijks geld van het Rijk via het gemeentefonds om hun taken uit te kunnen voeren. Amstelveen krijg momenteel als ´algemene uitkering´ ruim 100 miljoen euro, verreweg de grootste inkomstenpost op de begroting (ter vergelijking: de Amstelveense opbrengst van de onroerend-zaakbelasting, ozb, bedraagt ruim 20 miljoen euro). Daarnaast krijgt de gemeente geld van het Rijk voor speciale regelingen. 

De ministers van Binnenlandse Zaken en van Financiën nemen de spelregels voor het verdelen van het geld uit het gemeentefonds momenteel grondig op de schop. Dat gebeurt omdat er de laatste jaren veel is veranderd. Zo pakken gemeenten meer taken op, zoals in het sociaal domein.

OZB Onderdeel van de wijzigingen is het aanpassen van de zogeheten inkomensverevening bij de verdeling van het gemeentefonds. Dit betekent, dat de gemeenten met een lagere woningwaarde meer geld ontvangen dan gemeenten met een hogere woningwaarde. De redenering is dat gemeenten met ´duurdere woningen´ zelf meer ozb innen en hebben dus minder geld van het Rijk nodig om rond te komen.

 Bij de huidige verdeling van het geld wordt hier al rekening mee gehouden, maar het Rijk heeft plannen om dit in de nieuwe verdeling nog veel zwaarder te laten meetellen. Zo wordt op dit moment 80 procent van de woningwaarde en 70 procent van de waarde van niet-woningen meegerekend bij het bepalen van het uit te keren bedrag. Het Rijk overweegt om dit uit te breiden naar 100 procent. Onder andere door de sterke stijging van de woningprijzen in deze regio pakt dit voor Amstelveen heel ongunstig uit. Het nadeel kan oplopen van 5,5 tot 6 miljoen euro per jaar

GELD IN STENEN De Amstelveense wethouder Herbert Raat (Financiën) vindt het jammer dat Den Haag weinig oog heeft voor wat er volgens hem aan de hand is. "In de eerste plaats: Wij krijgen mogelijk minder geld uitgekeerd, omdat de woningen in onze gemeente meer waard zijn en het Rijk vindt dat wij meer inkomsten via de ozb moeten binnenhalen. Maar dat geld zit in stenen en staat niet op de bank. Daar hebben de Amstelveners dus niets aan. Zij hebben niets aan de waarde van hun huis zolang ze erin blijven wonen. In de tweede plaats: Het Rijk heeft er altijd op gehamerd dat gemeenten de lokale lasten in toom moeten houden. Dat heeft Amstelveen ook altijd gedaan. We hebben de totale ozb-opbrengst jaarlijks met de inflatie laten meegroeien. Het was nooit de bedoeling dat gemeenten zouden gaan 'cashen' als de WOZ-waarde sterk omhoog gaat. Als de plannen zouden doorgaan ontstaat er een spanningsveld tussen het op peil houden van onze gemeentelijke voorzieningen zoals onderwijs en sport, en het extra moeten belasten van de bewoners door de ozb te verhogen."

BRIEF AAN MINISTER Het Rijk heeft gemeenten via een zogeheten internetconsultatie gevraagd wat zij vinden van de aanpassingen in de regelgeving. Het college grijpt dit moment aan om in een brief aan minister Knops van Binnenlandse Zaken te beargumenteren waarom B en W het niet eens zijn met het uitbreiden van de bestaande vereveningspercentages. Het college tracht ook om andere gemeenten met een soortgelijke problematiek bij het protest tegen aanpassingen in het gemeentefonds te betrekken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie