Afbeelding
Pixabay

VVD, AvA en CU willen goede schuldhulpverlening voor zelfstandigen

6 maart 2020 om 16:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN ChristenUnie, AvA en de VVD komen op 11 maart in de raadsvergadering met een voorstel om zelfstandigen en ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf een betere positie te geven in de gemeentelijke schuldhulpverlening. Zij doen dat door een motie in te dienen bij de bespreking van de gemeentelijke schuldhulpverlening. 

Uit het onderzoek van de Rekenkamer (een commissie die aanbevelingen doet om regelingen van de gemeente te verbeteren) kwam onder meer naar voren dat er te weinig aandacht is en regelingen zijn voor zzp'ers met schulden. Ze krijgen te weinig ondersteuning vanuit de gemeente. In de motie wordt gesteld dat alle zelfstandige ondernemers toegang moeten hebben tot de gemeentelijke schuldhulpverlening en dat er binnen de gemeentelijke hulpverlening een unit met kennis over de bedrijfsvoering van zelfstandigen moet komen, om zelfstandigen op een adequate wijze te begeleiden.

 "De huidige doorverwijzing van zelfstandigen met schulden moet tot het verleden behoren," stelt Bert de Pijper (ChristenUnie): "De regie voor een schuldhulpverleningstraject voor de zelfstandige met schulden moet bij de gemeente blijven. Het kan zijn dat in de begeleiding door de gemeente extra ondersteuning van een gespecialiseerd extern schuldhulpverleningsbureau nodig is, maar ook in die situatie moet de zelfstandige binnen de gemeentelijke schuldhulpverlening zijn aanspreekpunt houden.

"Zelfstandige ondernemers moet toegang worden verleend tot de gemeentelijke schuldhulpverlening," vult Jacqueline Höcker (AVA) aan. "Zelfstandigen kunnen weinig beroep doen op hulp indien men in de schulden komt. Daarbij komt dat de eis om eerst uitgeschreven te worden bij de Kamer van Koophandel ontmoedigend en demotiverend werkt. Het is nodig die eis te laten vervallen. De drempel is nu nog te hoog voor de toch al kwetsbare groep zelfstandigen, die in omvang steeds groter wordt".

Victor Frequin (VVD) stelt dat de gemeentelijke schuldhulpverleningsregeling er principieel ook voor ondernemers moet zijn. "Als het met hen financieel niet goed gaat, moet deze regeling ook voor hen gelden."

ChristenUnie, AVA en VVD dringen er bij de wethouder op aan om de door hen aangedragen uitgangspunten voor een goede begeleiding van zelfstandigen in de gemeentelijke schuldhulpverlening op te nemen in de nieuwe Beleidsnota Schuldhulpverlening in Balans. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie