Afbeelding
Veilig Verkeer Nederland

Remwegdemonstratie bij Roelof Venemaschool toont gevaar hoge snelheid

5 maart 2020 om 15:23 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Op verzoek van de Roelof Venemaschool geeft  Veilig Verkeer Nederland (VVN) maandag 9 maart vanaf 14.30 uur een remwegdemonstratie bij de school aan de Vlielandstraat. VVN wil daarmee laten zien welke effecten hoge snelheden hebben op de lengte van de remweg van auto´s.

Met het terugdringen van te hoge snelheden op snelwegen, 80 km-wegen en straten in woonbuurten is volgens VVN op gebied van verkeersveiligheid de meeste winst te boeken. "De meeste verkeersslachtoffers vallen als gevolg van een te hoge snelheid. Te hoge snelheid in woonwijken is een groeiend probleem. Met de buurtactie VVN Remwegdemo's willen wij samen met onze partners Ford en Michelin laten zien wat snelheid doet. Wij hopen door middel van de remwegdemo bij te dragen aan een verandering van het rijgedrag en daarmee aan het verminderen van het aantal ongevallen", aldus VVN directeur Evert-Jan Hulshof. In 2019 werden er in 146 remwegdemo's door het hele land gehouden in woonbuurten en bij scholen.

BUURTACTIES De VVN-remwegdemo maakt deel uit van de ruim 900 buurtacties die jaarlijks door buurtbewoners met steun van VVN worden georganiseerd. Een te hoge snelheid in een woonwijk vormt het meest gemelde verkeersveiligheidsprobleem door buurtbewoners. Als de gemiddelde snelheid al zakt van 50 naar 49 km/uur, zal dit volgens VVN naar verwachting al leiden tot 5,9% minder doden en 4% minder ernstig gewonden.

PARTICIPATIEPUNT Veilig Verkeer Nederland heeft een online Participatiepunt ingesteld waar bewoners meldingen van verkeersonveilige situaties kunnen maken die zij ervaren in hun directe woonomgeving. VVN streeft ernaar om deze meldingen vervolgens in constructief overleg met de betreffende gemeente op te lossen. Het meest gemelde verkeersprobleem is een te hoge snelheid.

RIJASSISTENTIE Ford Nederland en Michelin werken met VVN samen bij de uitvoering van de remwegdemo's. Beide bedrijven spannen zich in voOr verkeersveiligheid. "De veiligheids- en rijassistentiesystemen van Ford hebben als doel de bestuurder te ondersteunen bij het autorijden en de kans op aanrijdingen of de impact daarvan tot een minimum te beperken," licht Sebastiaan van de Pol (PR Manager van Ford Nederland) toe. "Ook organiseren wij al jaren onze gratis gevorderde rijvaardigheidstraining 'Driving Skills for Life' voor jonge automobilisten. Het effect van snelheid op de remweg speelt tijdens de training een belangrijke rol. De remwegdemo en de missie van VVN om mensen zo veilig mogelijk aan het verkeer te laten deelnemen sluit naadloos aan bij onze eigen inspanningen voor een veiliger verkeer."

Ook Michelin wil bijdragen aan een veiliger verkeer, vertelt Renske Turpijn, Directeur Communicatie Benelux van Michelin: "Het veiligheidsaspect is uiteraard dé factor die ons rechtstreeks bindt aan Veilig Verkeer Nederland. In de VVN-Remwegdemo's komt de korte remweg nadrukkelijk aan de orde. Banden zijn het enige contactpunt van de auto met de weg en spelen daarom een cruciale rol."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie