Burgemeester Tjapko Poppens.
Burgemeester Tjapko Poppens. Naomi Heidinga

Burgemeester: 'Houd rekening met drukke tijden voor huisarts en GGD'

5 maart 2020 om 10:33 Zorg

AMSTELVEEN Burgemeester Tjapko Poppens roept Amstelveners in een brief voor de inwoners op om rekening te houden met drukke tijden voor huisartsen en de GGD in verband met het coronavirus. 'Als u alleen verkouden of grieperig bent, kunt u thuis uitzieken en hoeft u de huisarts niet te bellen. Als u koorts en luchtwegklachten heeft en u bent in een gebied geweest waar het coronavirus op dit moment heerst, belt u dan de huisarts. Uw huisarts overlegt met de GGD of een test bij u nodig is,' aldus de burgemeester.

Poppens schreef de brief om antwoord te geven op vragen die leven onder inwoners en ondernemers nu het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland langzaam toeneemt. De meeste patiënten hebben longklachten en koorts. Ook in de regio Amsterdam is een aantal personen besmet geraakt. Zij hebben volgens de burgemeester milde klachten en blijven thuis.

GEEN GROTE ONGERUSTHEID Hoewel de situatie de komende tijd volgens Poppens onvoorspelbaar is, is er op dit moment volgens hem geen aanleiding tot grote ongerustheid. 'Het openbare leven kan op dit moment gewoon doorgaan. Er is geen aanleiding om evenementen af te gelasten of gebouwen te sluiten. Iedereen kan dus naar werk, school of andere openbare plekken. Organisatoren van bijeenkomsten en instellingen die veel publiek ontvangen hoeven nu geen extra maatregelen te nemen,' aldus de burgemeester in zijn brief.

Het Ministerie van Volksgezondheid en het RIVM werken nauw samen met de GGD Amsterdam om de openbare gezondheid ook in deze regio te beschermen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 'Dat betekent dat we het virus nu zoveel mogelijk proberen in te dammen. Als er iemand besmet is, of als er een verdenking van besmetting is, dan worden de contacten in de directe omgeving van de persoon onderzocht. Als het nodig is dan wordt de persoon in thuisisolatie geplaatst om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Het is niet nodig en niet mogelijk om iedereen te testen: de GGD beslist wie daarvoor in aanmerking komt,' aldus Poppens.

HANDEN WASSEN Hij wijst verder op maatregelen die het RIVM aanraadt om besmetting met het coronavirus te voorkomen: Was uw handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.'

Hij kondigt aan dat de gemeente Amstelveen en de veiligheidsregio inwoners regelmatig op de hoogte zal houden en direct zal informeren als de verspreiding van het virus een nieuwe fase in gaat en er extra maatregelen nodig zijn. Poppens spreekt verder de hoop uit dat de mensen die ziek zijn spoedig herstellen.

Actuele informatie over het coronavirus is vinden op de website van het RIVM: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

Voor aanvullende vragen is een landelijk informatienummer beschikbaar: (0800) 1351.

Verwijzing naar meer informatie voor specifieke doelgroepen (zoals reizigers, onderwijs etc.) is te vinden op de website van de gemeente.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie