Afbeelding
Pixabay

Stadsgesprek over invloed internationalisering op samenleving

2 maart 2020 om 15:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Een stadsgesprek met de titel Kleurrijk Ontmoeten dat vrijdag is donderdag gehouden in P60 aan het Stadsplein. Het gesprek ging over de invloed van de groeiende diversiteit in Amstelveen op onze samenleving. Het was volgens de gemeente een inspirerende goed bezochte bijeenkomst met oog voor verrijking en de knelpunten van internationalisering. ´De conclusies en ideeën van deze avond helpen om een beter beeld te krijgen wat er onder Amstelveners leeft en welk nieuw beleid er gemaakt kan worden,' a;dus de gemeente.

Na een interview met burgemeester Tjapko Poppens over 'samen' leven in onze stad gingen deelnemers met elkaar in gesprek. Van de aanwezigen was ongeveer 40 procent van Nederlandse komaf en ongeveer 60 procent was niet in Nederland geboren. Er waren meer dan 30 verschillende nationaliteiten aanwezig. Bijna 90 procent van de aanwezigen zei zich thuis te voelen in Amstelveen. Opvallend is dat mensen met diverse achtergronden aangaven dat een simpele begroeting in de straat al helpt om je thuis te voelen.

WISSELENDE BEWONING Waar deelnemers zorg over hebben, is de druk op de woningmarkt en de snel wisselende bewoning in sommige panden, waardoor mensen elkaar niet meer kennen en contacten vluchtiger worden. Meer dan driekwart van de aanwezigen zegt goed contact met de buren te hebben. Contact met mensen met een andere achtergrond is soms lastig vanwege de taal. Vrijwel alle aanwezigen gaven aan verbinding belangrijk te vinden en dat ontmoeting daar de sleutel toe is. Er werden allerlei ideeën aangedragen om ontmoeten te stimuleren.

ONBEKEND MAAKT ONBEMIND Burgemeester Tjapko Poppens kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst: "Een avond met veel persoonlijke, mooie verhalen. Dat is de kern van ontmoeten. Als je met elkaar in gesprek gaat, krijg je begrip voor elkaars achtergrond en cultuur en kom je nader tot elkaar. Onbekend maakt onbemind zoals een deelnemer zei. Als gemeente gaan we met de input van het gesprek aan de slag. We willen met onze dienstverlening beter kunnen inspelen op de behoefte van internationals en kijken hoe we ideeën over contact tussen mensen kunnen faciliteren."

Aanleiding voor het gesprek was de Motie Kleurrijk Ontmoeten van de gemeenteraad. Doel van deze motie is te kijken of er door de internationalisering behoefte is aan meer of andere vormen van ontmoeting binnen Amstelveen en of de gemeente daar activiteiten voor zou moeten organiseren.

De gemeente houdt deze maand een aantal wijkencafés om ideeën op te doen over het stimuleren van ontmoeting tussen inwoners. Data en locaties: 4 maart De Amsteltuin, Langs de Akker 5. 10 maart wijkcentrum De Bolder, Groenhof 140; 18 maart Johanneskapel, Amsterdamseweg 311. 19 maart Bibliotheek Stadsplein, Stadsplein 102.

Belangstellenden zijn welkom Aanvangstijd:19.30 uur. Aanmelden via wijkencafe@amstelveen.nl onder vermelding van datum en locatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie