Keizer Karelweg ter hoogte van de A9
Keizer Karelweg ter hoogte van de A9 Google Streetview

Dertien iepen verhuizen van Keizer Karelweg bij A9 naar Beneluxbaan

24 februari 2020 om 11:25 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Dertien iepen die langs de Keizer Karelweg nabij de A9 staan, worden de door de gemeente Amstelveen verplaatst. De bomen die vijftien jaar oud zijn, krijgen na tijdelijke opslag een nieuwe plek langs de Beneluxbaan in de omgeving van de nieuwe Amstelveenlijn kruispunten bij Kronenburg, Zonnestein en Sportlaan. 

In totaal staan er achttien iepen. Vijf kunnen er echter niet op deze manier van kap gered worden doordat ze in bosplantsoen staan waardoor de wortels met elkaar vergroeid zijn en de kluiten daarom niet goed uit te steken zijn. "Dertien van de achttien iepen zijn geschikt voor verplanting," licht wethouder Floor Gordon (Groen) toe. "Dat komt omdat deze bomen ver genoeg uit elkaar staan en er geen struiken onder groeien. Zo blijven de wortels vrij en kunnen we de bomen met kluit en al uit de grond halen." 

De Nationale Bomenbank schept de bomen uit de plantvakken en laadt ze op een trailer. Dit bedrijf is gespecialiseerd in boomverplanting en boomverzorging. De iepen gaan eerst naar een terrein aan de Kalkbranderij. Hier worden ze tijdelijk opgeslagen tot de locatie langs de Beneluxbaan gereed is. De gemeente haalt aan de Kalkbranderij het gras weg en zet de bomen op terpjes met stevige palen erbij.

De Nationale Bomenbank geeft de bomen het komende half jaar extra verzorging, want een boom die net is verplant heeft altijd extra aandacht nodig. Doordat de bomen op terpjes staan hoeven ze bij de tweede verplaatsing niet weer te worden vrij gestoken. Ze kunnen dan met een trailer naar hun nieuwe locatie.

De aanplant van bomen en struiken is seizoensgebonden en kan starten na oplevering van de aannemer. De gemeente verwacht tussen november 2020 en maart 2021 te kunnen starten met de aanplant langs de Amstelveenlijn. Met het inzaaien van bermen, bloemenweides en gazons hoopt de gemeente eerder te kunnen starten. Ook dit is seizoensgebonden.

Het verplanten van de iepen vindt vanwege de verkeersveiligheid in de nacht plaats. Veenix, de aannemer van de A9, verwijdert op hetzelfde moment bomen en struiken langs de Keizer Karelweg in de omgeving van de op- en afritten van de A9. Omwonenden ontvangen hierover een brief van Rijkswaterstaat. De werkzaamheden vinden volgende week plaats.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie