Gemeentegroen aan de Haagbeuklaan moet wijken voor nieuwbouw.
Gemeentegroen aan de Haagbeuklaan moet wijken voor nieuwbouw. Illustratie via bewoners Haagbeuklaan

Omwonenden vragen gemeenteraad om afkeuren bouwplan Haagbeuklaan

21 februari 2020 om 17:09 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Omwonenden van de Heilige Geestkerk in de Haagbeuklaan vragen de gemeenteraad met klem om niet in te stemmen met plannen voor de bouw van een complex met 57 appartementen naast de kerk. Zij voelen zich niet serieus genomen en vinden dat met het bouwplan ernstig inbreuk wordt gemaakt op het woon- en leefklimaat in hun buurt..

De bewoners zijn teleurgesteld dat het college na inspraak op de plannen als enige wijziging voorstelt het aantal parkeerplaatsen met zes uit te breiden. Zij hadden tal van bezwaren tegen het plan ingediend, maar naar hun indruk heeft het college daar nauwelijks naar gekeken. "Waaruit blijkt een zorgvuldige afweging van de belangen van omwonenden?" zo vragen 82 omwonenden zich af in een door hen ondertekende brief aan de raad, die zich donderdag 27 februari in een commissievergadering over de plannen buigt. "Het college gaat voorbij aan onze opmerkingen, gestelde vragen zijn niet beantwoord en zorgen niet weggenomen. Het college dient het belang van de ontwikkelaar, met als enige motivatie de (onstilbare) behoefte aan extra woningen."

BUITENPROPORTIONEEL De omwonenden zeggen te begrijpen dat er behoefte is aan meer woningen en dat ontwikkeling van het terrein naast de kerk onontkoombaar is. Zij vinden de huidige plannen echter 'buitenproportioneel':  gemeentegroen moet wijken en de kerk wordt als monument overvleugeld door het nieuwe gebouw. Zij vrezen verkeersgevaarlijke situaties, het verdwijnen van groen en openbare buitenruimte en het  verlies van privacy, uitzicht en/of bezonning in de donkerste maanden.

MASSIEF De bewoners constateren dat in een eerder stadium van de plannenmakerij 34 woningen gezien werden als het meest kansrijke scenario, maar dat het plan in zijn nieuwste vorm 57 woningen omvat. Ook vinden zij het gebouw te hoog, te groot en te massief in relatie tot de oppervlakte van het terrein. "Het is nu ingeklemd tussen de waterpartij en de Haagbeuklaan/Notenlaan, de voorgestelde bouwhoogte (17 meter) sluit absoluut niet aan bij de woningrijen waartussen het gebouw geprojecteerd is: de Haagbeuklaan (7,5 m hoog) en het Zomerlindepad (10 m hoog)." Voor de oorspronkelijke uitgangspunten, zoals 'parkeren  uit  zicht', een 'groene inrichting' en een 'levendig kerkplein' is  volgens de bewoners blijkens de tekeningen 'absoluut geen ruimte'. Verder klagen zij dat de gemeente hun geen enkele mogelijkheid geboden heeft tot meedenken,.

PARKEREN De bewoners vrezen gevaarlijke verkeerssituaties door langsparkeren te vervangen door haaks parkeren, uitgerekend in een onoverzichtelijke bocht van een 50 kilometer/uur weg. Het is nog niet bekend welke bestemming de monumentale kerk precies krijgt, maar als dit horeca of kantoor wordt, dan vrezen de bewoners dat dit aanzienlijke verkeers- en parkeerdruk oplevert. Voor de appartementen gaat ook nog eens een naar beneden bijgestelde parkeernorm gelden.

Uit de eerdere 52 afwijzende reacties blijkt volgens de bewoners dat er voor het huidige plan geen draagvlak is, ook al staat in de ontwerpnotitie dat de initatiefnemer van het plan moet zorgen voor voldoende steun in de buurt.

ADVOCAAT De bewoners hebben een advocaat in de arm genomen. Wanneer de plannen in de huidige vorm worden doorgezet, dan vechten zij die aan, desnoods tot aan de Raad van State toe. Daarnaast willen zij met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) alle brieven en andere documenten betreffende het project opvragen en in de openbaarheid brengen.

De raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) van donderdag 27 februari begint om 20.00 uur, in het raadhuis.

I

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie