Dirk Breed, Landschap met avondrood, gouache op papier.
Dirk Breed, Landschap met avondrood, gouache op papier. Nooortje Remmerswaal

Verkoopexpositie schilderijen 'polderjongen' Dirk Breed bij Kunstconsult

22 februari 2020 om 16:00 Kunst

AMSTELVEEN Een verkoopexpositie met werk uit de nalatenschap van schilder Dirk Breed (1920-2004) is van 1  tot en met 29 maart te zien bij Kunstconsult – 20th century art |objects in Amstelveen. Het polderlandschap speelt een hoofdrol in zijn oeuvre. Hij woonde sinds 1965 in Waverveen en het gebied tussen de Amstel, Botshol en Vinkeveen werd zijn domein.

De schilder werd geboren in 1920 in het Noord-Hollandse dorp Kolhorn, waar de Zeedijk en de Westfriese Omringdijk elkaar ontmoeten en waar hij de Wieringermeerpolder zag ontstaan. Het bleef zijn hele leven een jonge van de polder en het polderlandschap speelt een belangrijke rol in zijn werk. Nog meer dan een tafereel schildert hij een stemming, hij legt er zijn gemoedstoestand in. De landschappen van Breed zijn verlaten. Soms valt een eenzame fietser te onderscheiden, ploegend tegen de wind. Het is de schilder zelf. De mens die het opneemt tegen de natuur is een terugkerend thema in zijn werk. 

VERZAMELAAR Wim van Schaik, geboren aan de Amsteldijk in een boerengezin met landerijen in de Bovenkerkerpolder, voelde zich daardoor aangetrokken door het werk van Breed. De boerenzoon zou zich ontpoppen tot een van de belangrijkste kunstverzamelaars van Nederland. Onder de meer dan duizend kunstwerken die de oud-Amstelvener aan het einde van zijn leven aan een museum schonk, waren meer dan tweehonderd schilderijen van Dirk Breed. Wim van Schaik herkende als geen ander de lading die in de polderlandschappen besloten lag. Tussen kunstenaar Dirk Breed en kunstverzamelaar Wim van Schaik bestond een diepe verbondenheid: allebei hadden ze de polder in hun genen. De beide echtparen onderhielden een jarenlange vriendschap en troffen elkaar regelmatig in het atelier omgeven door het polderland van Waverveen.

Dirk Breed, die na zijn opleiding aan de Rijksacademie geruime tijd in Amsterdam woonde, heeft daar een donkere periode gehad. Nadat hij in 1965 met zijn vrouw Lia neerstreek in Waverveen werd zijn werk lichter. De schilder was weer thuis. Nu in een polderwoning aan de Waver. Het gebied tussen de Amstel, Botshol en Vinkeveen vormde voor hem een belangrijke inspiratiebron.  

KLEUREN De schilderijen van Breed hebben een karakteristiek kleurenpalet: blauw, zeegroen, soms frisgroen met als tegenhanger wat rood, oranje en roze, alsof een ondergaande zon tegen de wolken reflecteert, met kleine toetsjes tegen het blauw. Die kleuren komen ook terug in zijn andere thema's, zoals zijn industriële landschappen en portretten.

NALATENSCHAP De werken in de verkoopexpositie ´Dirk Breed. Nalatenschap´ zijn afkomstig uit het huis en atelier van de schilder zelf. Zijn vrouw Lia liet de collectie na aan het verzamelaarspaar Wim en Hella van Schaik. Er zijn dierbare schilderijen bij die Dirk Breed nooit heeft willen verkopen. Zoals een portret van Lia dat associaties oproept met Van Gogh. En een kleurrijke voorstelling uit 1962 naar een foto van Ed van der Elsken. Op dit schilderij poseren kunstenaar Calvin Black en zijn vrouw Ruby in hun nederzetting in de Californische Mojavewoestijn (zie foto van Noortje Remmerswaal). Gaat het hier weer over eenzaamheid? Je staande houden in een meedogenloos landschap? Andere verrassingen in de collectie zijn de maskerschilderijen van halverwege de jaren 50, waarin ook weer gemoedstoestanden te zien zijn.

Een deel van deze bijzondere kunstenaarsnalatenschap heeft eerder in museale overzichtstentoonstellingen van het oeuvre van Dirk Breed gehangen. In 1995-1996 in Museum Flehite in Amersfoort en het Westfries Museum in Hoorn. En in 2003 in Museum Kranenburgh in Bergen. Waar de tentoonstelling ´Dirk Breed. Nalatenschap' zich in onderscheidt, is dat hier alle werken te koop zijn.

Dirk Breed. Nalatenschap is van 1 tot en met 29 maart te zien bij Kunstconsult – 20th century art | objects aan Smederij 4 in Amstelveen. Meer informatie via 020-3416476 of www.kunstconsult.com.

Dirk Breed, Watertoren Mijdrecht II, olieverf op doek.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie