Herdenking slavernijverleden

19 februari 2020 om 15:26 Maatschappelijk Deel je nieuws

Amstelveen, 19 februari 2020

 

Lokale herdenking slavernijverleden

In het Amstelveens nieuwsblad van 30 januari wordt vermeld dat het college van B&W overweegt een herdenking van het slavernijverleden te houden. Daarbij wordt opgemerkt dat Amstelveen geen directe link met het slavernijverleden heeft. Daar valt wat op af te dingen.

Sinds een paar jaar woon ik in Amstelveen en zag op een dag het naambordje Gerard Bors van Waverenstraat. De man achter deze naam heeft wel een relatie met het Nederlandse, en dus Amstelveense, koloniale verleden. Gerard Bors van Waveren was bewindhebber van de Verengde Oost-Indische Compagnie (VOC). Zoals bekend is handelde ook de VOC in slaven.

Wat opvalt in het stratenregister van Amstelveen is dat Gerard Bors van Waveren als ‘heer van Leusden’ betiteld wordt. Dit is niet juist. Heer van Leusden was de zoon van Gerard namelijk Cornelis Bors van Waveren. Cornelis was bewindhebber van de West-Indische Compagnie (WIC) en directeur van de Sociëteit van Suriname. Beide organisaties hebben zich schuldig gemaakt aan grootscheepse slavenhandel in het Atlantisch gebied; onder andere Suriname en Cura?ao. Cornelis was getrouwd (2e huwelijk) met Catharina Godin,  dochter van de beruchte Amsterdamse slavenhandelaar Paulus Godin. Het huwelijk vond plaats in Amstelveen.

Het idee van het college om een herdenking te overwegen is dus zo slecht nog  niet.

 

Dr. L. (Leo) Balai

Historisch onderzoeker / schrijver.

Auteur van o.a.: Het slavenschip Leusden (2011)  en Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel (2013)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie