Fragment uit YouTube-filmpje met oproep van wethouder Floor Godon om online enquête in te vullen.thoduer
Fragment uit YouTube-filmpje met oproep van wethouder Floor Godon om online enquête in te vullen.thoduer Gemeente Amstelveen

Online enquête over aardgasvrij maken van Amstelveen

18 februari 2020 om 16:00 Overig

AMSTELVEEN Wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) roept inwoners op om een online enquête in te vullen over het aardgasvrij maken van woningen of wijken in Amstelveen. De enquête is te vinden op https://denkmee.amstelveen.nl/nl-NL/

In de enquête worden Amstelveners onder meer gevraagd naar hoe zij over aardgasvrij denken en of zij zelf ook initiatieven hiertoe zouden willen nemen. Daarnaast wordt gevraagd wanneer het wenselijk is om van het aardgas af te stappen en naar bereidheid hierin te investeren. Het invullen duurt vijf minuten.

Volgens het Klimaatakkoord moeten gemeenten aan de slag met de energietransitie. Samen met vastgoedeigenaren, bewoners, netbeheerders en mede-overheden moeten zij een zogeheten Transitievisie Warmte opstellen. Daarin staan voorstellen voor duurzaam aardgasvrij verwarmen en koken. Het bevat ook een wijk-voor-wijkstappenplan. 

“Iedere gemeente maakt voor het eind van 2021 een Transitievisie Warmte,” licht wethouder Floor Gordon toe. “Amstelveen streeft er naar dit plan te ontwikkelen in 2020. Wij vinden het essentieel dat de keuzes die wij gaan maken op voldoende draagvlak kunnen rekenen. Wij willen onze inwoners en ondernemers daarom graag zo vroeg mogelijk betrekken. Zodat wij rekening kunnen houden met vragen en zorgen en een aanpak kiezen die in de uitvoering succesvol is.”

In 2050 zal Nederland geen aardgas meer gebruiken om woningen en gebouwen te verwarmen. Amstelveen streeft ernaar om in 2040 ‘fossielonafhankelijk’ te zijn. Gemeentelijke gebouwen moeten zelfs al in 2030 van het aardgas af zijn.

(tekst gaat verder onder de video)
Bron: Gemeente Amstelveen

De transitievisie geeft bewoners, huis- en gebouweigenaren een eerste beeld van het stapsgewijze tijdpad richting aardgasvrij. Ook wordt beschreven welke toekomstige energievoorziening(en) kansrijk en realistisch zijn met een indicatie van de mogelijke kosten. Deze visie wordt samen met bewoners en belanghebbenden opgesteld en wordt uitgewerkt in wijkuitvoeringsplannen.

Het doel is om het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, te beperken, de CO2-uitstoot terug te dringen en gebouwen te voorzien van duurzame energie. Alternatieven voor aardgas zijn een warmtenet, duurzaam gas, waterstof of all-electric (zoals een individuele of een gezamenlijke warmtepomp).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie