Rotonde op het kruispunt Groen van Prinstererlaan – Van Heuven Goedhartlaan.
Rotonde op het kruispunt Groen van Prinstererlaan – Van Heuven Goedhartlaan. Gemeente Amstelveen

Maatregelen om veiligheid voor fietsers op rotondes te verbeteren

18 februari 2020 om 14:38 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen neemt een aantal maatregelen om de veiligheid voor fietsers op rotondes te verbeteren. Het gaat om maatregelen die een afremmend effect op de snelheid van net autoverkeer hebben en om maatregelen die de zichtbaarheid verbeteren, zoals het verplaatsen van reclameborden en vervangen van beplanting. Uit onderzoek blijkt volgens de gemeente dat alle 19 rotondes in Amstelveen aan de inrichtingseisen voldoen.

"We hebben in december nog eens goed gekeken naar alle rotondes in Amstelveen", zegt wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer en Vervoer). "Het ging vooral om herkenbaarheid en zichtbaarheid. Het is goed om te constateren dat de rotondes aan de wettelijke voorschriften voldoen. Op de plekken waar we de zichtbaarheid nog beter kunnen maken doen we dat."

Er worden onder meer maatregelen genomen op de rotonde Groen van Prinstererlaan - Van Heuven Goedhartlaan. Hier wordt de belijning aangepast zodat de rijbaan voor auto's smaller lijkt. Dat moet een afremmend effect op de snelheid van gemotoriseerd verkeer hebben. Op de oostelijke fietspaden wordt markering aangepast zodat fietsers niet tegen de rijrichting in fietsen.

Verder wordt op de rotonde Laan van Kronenburg – Saskia van Uylenburgweg een reclamebord verplaatst om de zichtbaarheid te verbeteren. Op de rotonde Laan van de Helende Meesters – Groenelaan wordt een bewegwijzeringsbord verplaatst en op de rotonde Rembrandtweg – Laan Walcheren wordt de beplanting tussen de rijbaan en het fietspad vervangen door lagere beplanting.

VOLDOENDE LICHT Bij het onderzoek is ook gekeken naar verlichting op rotondes. Het blijkt dat op alle rotondes zowel de locatie van de lichtmasten als de intensiteit van het licht voldoen.

SNELHEID AUTOVERKEER Het onderzoek naar de aanrijsnelheden van net autoverkeer bij rotondes, waartoe het college is opgeroepen in een motie van het CDA op 12 februari, wordt dit voorjaar uitgevoerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie