Afbeelding
Zuster Jansen Thuiszorg

Doorlopende zorg voor mensen met dementie

17 februari 2020 om 16:53 Partnercontent

De vertrouwde en bekende huiselijke omgeving biedt mensen met dementie houvast en troost. Voor mantelzorgers kan het zorgen voor een familielid met dementie echter snel te zwaar worden. Zeker als de zorgbehoefte toeneemt. Eens per week helpen met het huishouden en de boodschappen doen de meeste mantelzorgers met liefde. Dag en nacht ondersteuning bieden, gaat ten koste van het leven van de mantelzorger zelf. De mantelzorger heeft immers zelf vaak ook een baan, overige zorgtaken en een sociaal leven. Niet voor niets geven de meeste mantelzorgers dan ook aan dat ze chronisch overbelast zijn.

Een oplossing voor dit dilemma kan 24-uurs zorg zijn. Particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen legt uit hoe het regelen van deze zorg precies te werk gaat.

Intake
Allereerst vindt er een intake plaats waarin wordt geïnventariseerd welke zorgbehoefte uw naaste met dementie heeft. Dit gaat over medische en verpleegkundige zorg, maar ook over welke activiteiten er worden ondernomen. Als uw naaste bijvoorbeeld altijd genoot van een spelletje, een concertbezoek, of een wandeling in de buitenlucht, dan is het heel belangrijk om deze activiteiten nu ook zo veel mogelijk aan te bieden.

Zuster Jansen heeft er begrip voor dat het lastig kan zijn om de zorg over te geven aan anderen. De specifieke wensen en behoeftes staan daarom altijd centraal. Zorgverleners kunnen ook aanspreekpunt worden voor overige betrokkenen, zoals een huisarts, fysiotherapeut of casemanager dementie. Dit alles in goed overleg uiteraard.

Uitvoering
Omdat Zuster Jansen niet werkt met wachtlijsten, kunnen zij op zeer korte termijn 24-uurs zorg aanbieden. Rondom de persoon met dementie wordt dan een team van professionele zorgverleners geformeerd, die elk moment van de dag aanwezig zijn. Indien nodig ook 's nachts, zodat ze kunnen helpen bij onrust, de toiletgang en het dag-nachtritme kunnen bewaken.

Om zoveel mogelijk vertrouwde gezichten te bieden, zal zo'n team bestaan uit maximaal vijf personen. Bij samenstelling van het team wordt rekening gehouden met het karakter en de hobby's van de persoon die de zorg gaat ontvangen. Uiteraard kunt u als mantelzorger ook meedraaien als zorgverlener, mocht u dat willen. U kunt er ook voor kiezen om u volledig terug te trekken uit de praktische zorg. Bij uw bezoek kunt u dan richten op fijne momenten met uw naaste.

Financiering
Particuliere thuiszorg moet u zelf betalen. Daar staat wel tegenover dat u alle regie over de zorg in eigen handen houdt. Er is een mogelijkheid om een deel te financieren vanuit een Persoonsgebonden Budget (PGB). Hiervoor moet de diagnose Alzheimer gesteld zijn en er moet een indicatie aangevraagd worden in het kader van de Wet Langdurige Zorg (WLZ), bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Dit is een administratief ingewikkeld proces, waar Zuster Jansen u zo nodig bij kunt helpen.

Wilt u meer informatie lezen over particuliere thuiszorg in Amstelveen? Neem dan telefonisch contact op of vul het contactformulier in op de website van Zuster Jansen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie