Met de invoering van R-Net zijn haltes geschrapt en lijnen gebundeld.
Met de invoering van R-Net zijn haltes geschrapt en lijnen gebundeld. René de Leeuw

Gemeenteraad wil fijnmaziger openbaar vervoer in wijken

17 februari 2020 om 12:03 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN De gemeenteraad dringt aan op realisatie van fijnmaziger openbaar vervoer in Amstelveen. De raad deed dat door bij bespreking van de Mobiliteitsvisie Amstelveen een door de PvdA ingediende motie aan te nemen. "Wij willen dat Amstelveners uit alle wijken rechtstreeks met het openbaar vervoer naar het Stadshart, het Oude Dorp, het Ziekenhuis en station Amsterdam Zuid kunnen," aldus PvdA-raadslid Arnout van den Bosch in een toelichting op de motie die mede ingediend werd door de VVD.

Volgens de PvdA zij veel Amstelveners ontevreden over het openbaar vervoer. De invoering van R-Net heeft er weliswaar toe geleid dat bussen frequenter en met hogere snelheid reizigers vervoeren. Maar dat is bereikt door haltes te schrappen en door buslijnen te bundelen. Hierdoor is de gemiddelde afstand die reizigers af moeten leggen groter worden. De gemeenteraad wil dat hier iets aan gedaan wordt om het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken. 

UITDAGING 'De snelle verbindingen met Amsterdam, de tram en bussen van R-Net, zijn prima. Een nadeel is dat ze maar een paar routes rijden en onderweg weinig stoppen. In grote delen van Amstelveen komen bijna geen bussen meer en ontbreken goede verbindingen met bestemmingen als het Stadshart en het ziekenhuis. Een goed, fijnmazig openbaar vervoer is van groot belang voor wie niet naar een verre halte kan lopen of fietsen. Zonder goed openbaar vervoer is het voor veel mensen een echte uitdaging om de dagelijkse boodschappen te kunnen doen of om naar de dokter e kunnen,' aldus de PvdA. De partij wil dat die basisvoorziening vanuit alle wijken hersteld wordt en kreeg daarvoor de steun van de gemeenteraad.

AANVULLINGEN Volgens de PvdA  moet dat dan wel slim aangepakt worden. ¨Er moet doorgegaan worden met het zo goed mogelijk inpassen van streeklijnen, maar er moet ook gekeken worden naar aanvullingen op het lijnennet. In de grote stadsbussen van vroeger zaten maar weinig mensen. Het kan ook anders: vlak over de gemeentegrens rijdt bijvoorbeeld de Gelderlandpleinbus. Deze rijdt, in samenwerking met het bedrijfsleven, gratis en frequent naar het gelijknamige winkelcentrum, maar ook naar het VU ziekenhuis en station Zuid. Dat is een groot succes in Buitenveldert en is misschien ook voor Amstelveen een mogelijkheid. In onze motie wordt het college verzocht om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het openbaar vervoer in Amstelveen te verbeteren en daarna natuurlijk aan de slag te gaan met de realisatie daarvan," aldus Arnout van den Bosch.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie